Byggeindustrien Arkitektur
2 minutter lesetid

Dette er Norges mest inkluderende design og arkitektur

1/02/2024, 13:09
Dette er Norges mest inkluderende design og arkitektur
Foto: Benjamin A. Ward / Nordic Office of Architecture
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Vi i regjeringen ønsker oss et samfunn der alle kan delta. Da er vi avhengig av design og arkitektur som inkluderer, ikke ekskluderer, og som tar hensyn til et mangfold av mennesker og deres behov. Disse to prosjektene har gjort nettopp dette. Gratulerer så mye! sa Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery ved utdelingen.

Det var tre kategorivinnere innen arkitektur og seks kategorivinnere innen design. Disse ni kjempet om å få hovedprisen – selveste Innovasjonsprisen for inkluderende design. NRK vant kategorien grafisk design, mens Carpe Diem vant både arkitektur- og landskapsarkitekturklassen. Nå har de begge gått helt til topps.

Carpe Diem

Da Bærum kommune skulle bygge et nytt sykehjem for denne gruppen, ønsket de å gå bort fra den upersonlige og monotone stilen som er en fellesnevner for slike steder. Sammen med arkitektene i Nordic Office of Architecture og landskapsarkitekter fra Bjørbekk & Lindheim hentet de inspirasjon fra den nederlandske demenslandsbymodellen.

I demenslandsbyen Carpe Diem er grå mur og fremmedgjørende institusjonspreg vraket til fordel for et vennlig, frodig og hjemlig uttrykk. Hvert bygg har sin egen identitet, og hvert nabolag sitt unike særpreg. Universell utforming er brukt til å berike arkitekturen, og gjør det lettere for beboerne å orientere seg.

Alle boenheter vender ut mot et sentralt torg, noe som oppmuntrer til sosial omgang. Utendørs kan beboere og besøkende glede seg over fontener, lysthus, drivhus, hønsegård og treningsområde. Alt er plassert langs en tilrettelagt vandrerute som alltid leder deg tilbake til utgangspunktet.

Fellesrommene åpne og inviterende, og alle på Carpe Diem kan benytte seg av kulturhus, kafé, pub, treningsrom, frisørsalong og til og med en egen dagligvarebutikk med betjent kasse. Flere av møblene er kjøpt i vanlige møbelforretninger eller donert av ansatte i kommunen, slik at rommene ser ut som et vanlig hjem.

Og der tradisjonelle sykehjem stenger verden ute med lukkede dører og strenge besøkstider, bygger Carpe Diem ned barrierene mellom beboerne og resten av samfunnet. Både kafeen, uteområder og flere av inneområdene er åpne for pårørende, barnehager, lokalbefolkning og andre som ønsker å komme på besøk.

Alle kan lære noe av dette

– Både NRKs nye visuelle identitet og Carpe Diem demenslandsby er forbildeprosjekter som alle kan lære noe av. Med uvurderlig hjelp også fra eksterne designere og arkitekter har de to prosjektene blitt nasjonale ledestjerner når det kommer til nyskaping, mangfold, likeverd og universell utforming, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i DOGA.

Innovasjonsprisen for inkluderende design deles ut av DOGA på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet. 

#bærum kommune #bjørbekk & lindheim #nordic office of architecture
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0