Byggeindustrien Arkitektur
3 minutter lesetid

Kreative og spennende løsninger gir samlokalisering i verdensklasse

8/12/2023, 13:57
Kreative og spennende løsninger gir samlokalisering i verdensklasse
Foto: Anders Bobert
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Solnas nye svømmehall ligger i tilknytning til Arenastaden, hvor den sammen med nærliggende ishaller og idrettsplass skaper et område for trening og idrett for Solnas innbyggere. Bygget, som huser både svømmehall og kontorer, blir en naturlig møteplass for innbyggerne, og med sin beliggenhet ved jernbanen blir det en «eye-catcher» for de som har veiene forbi.

I den nedre delen av bygningen ligger den nye, moderne svømmehallen med alle funksjoner du kan ønske deg. Her finner man undervisningsbasseng, basseng med 10 svømmebaner og barnebasseng. I tillegg finnes et høydejusterbart flerbruksbasseng. Alt dette skaper et godt og bredt spekter av aktiviteter.

På øvre plan finner man kontorlokaler, som med sin plassering ser ut til å flyte over taket på svømmehallen. Det er et mektig syn, og viser hvordan man kan ta to helt forskjellige bygninger og funksjoner og samlokalisere til én. Charlie Bergandhal fra Scandifront forteller om hvilken utfordring dette var: – Fasadene rundt hele bygningen og den som vender inn mot bassenget er koblet sammen med andre, nye fasadedeler fra en annen kontrakt, så med tanke på prosjekt og planlegging var det utfordringer. Det måtte også utvikles tekniske løsninger på grunn av de høye kravene til dampsperre og tetthetskrav for svømmehaller. Men det var veldig lærerikt, og vi er veldig fornøyde med hvordan prosjektet er gjennomført.

En ny måte å bygge på

Selve konseptet kalles tredimensjonal eiendomsdannelse. Johan Jansen, ansvarlig arkitekt, forklarer hvordan idéen ble til:

– Det var en lang prosess der mange alternativer ble utviklet fra begynnelsen av. Vi begynte å prøve ut idéen om samlokalisering, og man kan si at det ble en slags oppfinnelse. Det å dele en bygning i to deler på denne måten har ikke blitt gjort før. Når idéen var klekket betød det også svært store utfordringer. Fremfor alt er bygget teknisk krevende. Å kombinere et kontor og en svømmehall hvor kravene er så ulike, for eksempel spennvidder i konstruksjonen, høye tetthetskrav for svømmehallen og lignende.

Innvendig blir man møtt av en blanding av tre og murstein, som elegant samspiller og gir både eksteriør og interiør en flott karakter samt en inviterende følelse. – Den tekniske gjennomføringen var ekstremt kompleks og krevende, spesielt med de store glassene inn mot bassengområdet. Limtrekonstruksjonen er kledd med fasadeprofiler, som igjen er kledd med metallplater på utsiden, sier Charlie Bergendahl fra Scandifront.

I tillegg til svømmebasseng tilbyr svømmehallen også en badstue med freshe og moderne garderober.

De store glassene er ikke bare for syns skyld, men spiller også en viktig rolle for å øke trivsel og velvære. Man kan virkelig se for seg en deilig ettermiddag i bassenget mens man tar en titt opp på fasadens store vinduer og blir møtt av solnedgangen som skinner inn og bader hele svømmehallen i lyset.

Å la to helt separate virksomheter bygges sammen og utnytte fellesarealer er en spennende idé og er helt i tråd med en fremtid der lokalsamfunn og byer vokser, og behovet for plass bare øker. Solna svømmehall er et ypperlig eksempel på hvordan kreative løsninger og gjennomtenkt design kan skape en eiendom som ikke bare oppfyller mange funksjoner, men også gjør det på en elegant måte.

Selv tror Johan Jansen at dette er noe vi vil se mer av: – I en eller annen form tror jeg denne tilnærmingen vil fortsette, med flere bygninger som benytter tredimensjonal eiendomsdannelse i fremtiden.

#solna svømmehall #sverige
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0