Arkitektur
3 minutter lesetid

Norske arkitekter skal designe Oceanbadet i Helsingborg

14/04/2023, 08:25
Norske arkitekter skal designe Oceanbadet i Helsingborg
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Byen vokser og innbyggerne har lenge etterspurt et aktivitets- og familiebasseng, mens svømmeklubbene ønsker seg nye konkurransebasseng for å arrangere mesterskap.

– Det føles fantastisk at vi nå tar enda et steg nærmere en ny svømmehall. Det foreslåtte Oceanbadet er et aktivitets- og familiebad, et attraktivt sted for vannsport, trening, moro og rekreasjon. Det blir et bad som utnytter stedets unike forutsetninger og bidrar med nye kvaliteter til Helsingborg, sier Christian Orsing (Moderatene), leder av kommunestyret.

Helsingborg er i vekst og det betyr blant annet et høyt besøkspress på eksisterende badeanlegg. Det er viktig å få et badeanlegg som møter byens forventninger og en samarbeidspartner som har erfaring med badehus. Derfor var det naturlig å arrangere konkurransen sammen med Architects Sweden, som har lang erfaring med ulike typer arkitektkonkurranser. Etter en prekvalifiseringsprosess der rundt 30 bedrifter deltok, ble fem ulike team av arkitektfirmaer invitert til å delta i konkurransen anonymt.

– Ved å konkurrere får flere arkitekter eller team jobbe på like vilkår med samme oppgave, i konkurranse om et oppdrag. Det er en god måte å få mange kvalifiserte løsninger på hvordan et badehus kan se ut og bygges på den beste måten. Nivået på alle bidragene var ekstremt høyt, men til slutt ble vi enige om en vinner, sier Anna Möller, byplandirektør og leder av konkurransejuryen.

Intensjonen er at innbyggerne i Helsingborg skal få ny svømmehall i 2027. Frem til da er det en prosess i flere trinn, blant annet politiske beslutninger om investeringen og utvikling av en detaljplan for området. Vinnerforslaget vil også bli behandlet på ulike måter i prosessen.

– Byens nye svømmehall blir en attraktiv destinasjon for både innbyggere og besøkere. Det gir oss også mulighet til å øke svømmeferdighetene til barna våre, og at vi får et sårt tiltrengt rekreasjonsbad. Hvis alt går etter planen, regner vi med å kunne ta imot besøkende til Oceanbadet før jul 2027, sier Jan Björklund (S), nestleder i kommunestyret i Helsingborg.

Fra juryens begrunnelse:

«Niveau+ er et bygg som er veldig sterkt i sin karakter og som vil styrke Helsingborg som reisemål. Dette kan være et meget velfungerende, attraktivt og spennende badeanlegg. Bygningen er i murstein, som er så typisk for Helsingborg, og inne er det mange flotte og funksjonelle rom. Bygget vil være ideelt for fritidssvømmere, barnefamilier og store svømmekonkurranser.

Vinnerforslaget Niveau+ er levert av :

Yellon AB, Arkitekt SAR / MSA Tomas Hansen, Arkitekt SAR / MSA Oskar Edforss, Arkitekter Frida Arebo, Linda Regalbuto, Elinor Fälth, Karolina Leijonberg og Rodrigo Yañez  

Lund+Slaatto Arkitekter AS Arkitektene Espen Pedersen, Pål Bjørnstad, Axel Fiske, Johannes Michael Bak, Truls Glesne, Ørjan Husby och Simon Ewings

Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter AS Landskapsarkitektene MNLA Jostein Bjørbekk, Nuno Almeida, Svein Erik Bergem och Ingrid Fallet

#bjørbekk & lindheim #helsingborg #lund+slaatto arkitekter #oceanbadet #sverige
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0