Byggeindustrien Arkitektur
2 minutter lesetid

Picasso-kunsten: Se forskjellen!

3/07/2023, 09:04
Picasso-kunsten: Se forskjellen!
NYVASKET Kunsten er renset med en skånsom blåsemetode hvor mikrosand og aluminiumsilikat er blandet med trykkluft og vann.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

I forbindelse med byggingen av nytt regjeringskvartal rehabiliterer Statsbygg Høyblokken, og en av oppgavene er å rense kunsten på betongveggene i trappeløpet.

Høyblokken (1958) var med først med ha bygningsintegrerte kunstverk, og først med å ha Picasso på kunstlaget. I hver eneste av de 15 etasjene er det store veggarbeider, hvor det er et abstrakt, nonfigurativt formspråk på sandblåst naturbetong iblandet elvegrus. Senere ble samme kunstteknikk blant annet brukt i Y-blokken (1969).

– Det er jo et interessant signal i seg selv at mye av kunsten i Høyblokken er plassert i trappeløpet, og ikke i rom som av mange oppfattes viktigere. Trappa er et fellesrom, som alle ansatte hadde og vil få tilgang til, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Prosjekt nytt regjeringskvartal.

Pablo Picasso står for tre av kunstverkene, men de andre er laget av Odd Tandberg, Carl Nesjar, Tore Haaland, Inger Sitter og arkitekten Erling Viksjø. Selve sandblåsingen er utført av Carl Nesjar.

Misfarging

Etter over 60 år som en del av veggen, hadde kunstverkene mistet mye av friskheten i uttrykket.

– Det var kommet en viss misfarging over kunstverkene. Det skyldes nok både nikotin, støv og smuss, men først og fremst lakk, sier Pål Weiby i Statsbygg:

– Da verkene sto klare, ble de påført beskyttelseslakk. Denne lakken har gulnet over tid. Nikotinen kommer fra den gangen det var vanligere å røyke. Mange valgte å gå ut fra kontorene, for å nyte sigarettene eller pipa i trappeoppgangen, forteller kommunikasjonslederen.

Hvilken forbedring!

Men nå har kunstverkene fått seg en real oppfrisking. Statsbygg har sammen med entreprenøren Skanska, rådgiveren WSP og det danske firmaet Cortex renset kunsten.

– Og hvilken forbedring det ble! Misfargingen er borte, og kunstverkene kommer mye bedre fram, sier Weiby.

Rensemetoden var avklart med Riksantikvaren og KORO. Det var en skånsom blåsemetode hvor mikrosand og aluminiumsilikat ble blandet med trykkluft og vann, og det ble brukt en dyse med en lett roterende stråle.

– Det var en tøff jobb som krevde verneutstyr og vernemaske, men resultat ble strålende, avslutter Weiby.

PS: Picassos kunstverk «Fiskerne» og «Måken» ble skåret løs fra Y-blokken før bygningen ble revet i 2020, sikret og lagret på området. Kunstverkene blir en del av det nye regjeringskvartalet også, da de skal innlemmes i den nye A-blokken. «Fiskerne» skal etter planen på plass i A-blokken i slutten av 2023, og «Måken» følger ca et halvt år senere.

#kunst #regjeringskvartalet #rehabilitering #statsbygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0