Byggeindustrien Arkitektur
3 minutter lesetid

Studentboliger hvor man skal trives

25/07/2023, 07:49
Studentboliger hvor man skal trives
Foto: Thorbjørn Fuglestad
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Det finnes 13 områder i Stavanger og Sandnes der det er studentboliger i dag. Studentsamskipnaden har som mål at det skal finnes betydelig flere studentboliger enn i dag i området med umiddelbar nærhet til universitetet.

Studentboliger på Ullandhaug

På Ullandhaug bygges det kontinuerlig flere typer bygg på universitetsområdet, de siste årene har det blitt bygget fem nye blokker med studentboliger. Dette har vært fordelt på to byggetrinn hvor vi primært skal se på de to byggene i det siste av dem. Byggene er tegnet av Arkitektkontoret Vest og vi har tatt en prat med faglig leder og arkitekt Thorbjørn Fuglestad som har vært med i prosjektene.

De to byggene sto ferdig for snart et års siden, i 2022. Byggetiden var 10 måneder og prosjektet hadde en kostnad på 112 millioner kroner. Totalentreprenør var Herda Totalentreprenør AS.

Eget kjøkken, men likevel sosiale fellesrom

Byggene har fem og seks etasjer og omtales som hybelhus. Det ene bygget har sykkelgarasje i kjelleren og det her til sammen 129 boenheter.

– Det som er litt spesielt med disse hyblene er at de ikke bare har eget bad, men også eget kjøkken. Undersøkelser viser at mange ønsket å kunne ha tilgang til et eget kjøkken og at dette ikke skulle være en del av fellesområdene, som det ofte er på studentblokker. Men fellesrom er viktig og finnes også, men kanskje ikke der man forventer å finne dem. Flere steder er det bygget flotte takterrasser og fellesrom på toppen av bygg, men for den sosiale dimensjonen av studentlivet har fellesrommene på Ullandhaug blitt lagt på bakkeplan med lett tilgjengelighet. Faktisk skal de nesten være umulig å gå utenom slik at man ikke skal kunne gjemme seg bort eller unngå å treffe folk, forteller Thorbjørn Fuglestad.

De tror på at dette er viktig, både dette og de sosiale uteområdene som finnes tilknyttet byggene, som områder for volleyball og boccia. Det finnes også gapahuk med grillplass og fin utsikt.

Erfaringer fra de første byggene

– De første tre byggene var veldig populære blant studenter og de to siste byggene fikk mange av de samme kvalitetene. Kanskje en detalj, men en som er viktig og som gjør hyblene litt spesielle, er bruken av vinduer og glass. Det finnes to vinduer på hver hybel, et som kan åpnes og som man kan lufte med, men også et stort i en egen nisje. Her kan man ha en egen sitteplass eller lage sin egen lille «oase». Dette er noe som vi skjønte var viktig for studentene i coronatiden, da mange studenter brukte ekstremt mye tid på hyblene sine, sier arkitekt Fuglestad og han avslutter:

– Det er viktig for oss at studentene trives i det vi er med og skaper, vi tegner jo for mennesker. Dette er jo for mange deres første hjem, i det minste det første stedet man bor utenfor hjemmet.

#stavanger #studentboliger
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0