Byggeindustrien Arkitektur
3 minutter lesetid

Vant konkurranse om byutvikling med ny flerbruksarena i Bergen

29/11/2023, 08:30
Vant konkurranse om byutvikling med ny flerbruksarena i Bergen
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Sammen med HLM Arkitektur fra Bergen, DIFK fra Oslo og Neill Woodger Acoustic and Theatre Design fra London har C.F. Møller Architects vunnet den internasjonale arkitektkonkurransen om Bergen ByArena. Bergen ByArena er en ny flerbruksarena for inntil 12.000 tilskuere, et stort hotell og konferansesenter, samt utbyggingsplanen for Nygårdstangen, der det skal bygges ny kollektivterminal og 800 boliger.

– Vi er utrolig stolte og glade for at vi sammen med et sterkt team med lokal og internasjonal kompetanse har vunnet et så stort og viktig prosjekt for Bergen. Vi gleder oss til å bidra ytterligere til transformasjonen av Nygårdstangen og skape en fantastisk attraktiv ny bydel full av liv og aktivitet. En destinasjon som byr på arrangementer i verdensklasse, gode boliger og vakre bymiljøer, sier Klaus Toustrup, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

Utbygger er Nygårdstangen Utvikling AS. Deres visjon er at Bergen ByArena skal bidra til å gjøre Bergen til en internasjonal destinasjon for kultur- og idrettsarrangementer, samtidig som området transformeres fra en nedslitt midlertidig parkeringsplass til et nytt levende by- og boligområde.

Om prosjektet

Bergen City Arena vil ligge på Nygaardstangen, som i dag består av asfalterte logistikkområder, en motorveibro, en stor midlertidig parkeringsplass og en ineffektiv busstasjon. I dag fremstår området som kaldt og ugjestmildt, noe som skaper barrierer for byens bruk og forbindelser.

– Vår primære strategi har helt fra starten handlet om hvordan den fleksible byarenaen og hotellet kan fungere som et kulturelt fyrtårn og bli en generator for byutvikling. Vi ønsker å fjerne dagens grå barrierer og i stedet knytte byen sammen med en rekke grønne lenker, fine gater og åpne plasser som fungerer for hverdag og festligheter, sier Klaus Toustrup.

I tillegg til arenaen består prosjektet av to superblokker med 800 boliger, store grønne gårdsrom, et moderne parkeringshus og en ny kollektivterminal for busser og trikker. Dette suppleres av tre nye store offentlige torg, samt en lang parkgate og en bred aveny som kobles til sentrum ved sentralstasjonen.

Bergen ByArena er designet som en superfleksibel flerbruksarena som kan romme alt fra store idrettsarrangementer, konserter og E-spill til konferanser, utstillinger og mye mer. Arenaen er delt inn i tre hoveddeler, med en åpen bybase med hovedfoajeen og formidlingsfunksjoner som bidrar til bylivet, deretter en konferanse- og VIP-etasje som forbinder arenaen og hotellet, samt Kronan, en ikonisk skikkelse som svever på toppen av bybasen og markerer flerbruksarenaen som et nytt landemerke i Bergen.

– Her har vi en veldig god arena, både når det gjelder form og innhold. I tillegg har C.F. Møller Arkitekter en god urban tilnærming med boligblokker, en base (i arenaen, red.) som gir liv til gateplan og smarte tiltak for trafikken i området, sier juryleder Lars Haukeland.

I bedømmelsen av flerbruksarenaen la juryen vekt på at arenaens gateplan skaper et godt og positivt forhold til byen og skaper en viktig identitet for Nygårdstangen.

Prosjektet ble vunnet i to triinn, der første trinn besto av konkurransen om Bergen ByArena og Hotell, noe som førte til at andre trinn integrerte en masterplan for byutviklingen av Nygårdstangen med 800 boliger og en ny kollektivterminal.

Arbeidet med detaljplanen og videre skisser starter i slutten av 2023.

#bergen #bergen byarena #c.f møller architects #difk #hlm arkitektur #neill woodger acoustic #nygårdstangen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0