Byggeindustrien Bolig
2 minutter lesetid

Heimstaden: Tollefsen kan selge

15/11/2023, 15:35
Heimstaden: Tollefsen kan selge
Ivar Tollefsen. Foto: Lasse Åkerström / Heimstaden.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

I sitt første store intervju med engelskspråklig presse på et tiår, sier Ivar Tollefsen at salget vil skje i form av aksjer i eiendomsselskapet eid av Heimstaden AB, eiendomsselskapet han eier. Nyheten om det potensielle salget har fått obligasjonsprisene til å øke rekordmye.

Gruppen, som eier 38% av Heimstaden Bostad, en av Europas største eiendomsutleiere, solgte deler av sine aksjer i mars og samlet inn omtrent 3 milliarder kroner fra eksisterende eiere og den britiske Greater Manchester Pension Fund.

Denne gangen sier den 62 år gamle nordmannen at «kjøperne vil trolig være institusjoner med en langsiktig strategi for å investere i europeisk boligeiendom.»

Mot bakgrunn av økende renter har gruppen også begynt å selge boliger én etter én til private kjøpere. I begynnelsen av september sa visedirektør Christian Fladeland at selskapet hadde solgt 70 leiligheter hovedsakelig i Nederland og Danmark til en økning på 47% over bokført verdi. Heimstaden Bostad har lovet å avhende eiendommer til en verdi av 20 milliarder svenske kroner (1,8 milliarder dollar) innen utgangen av 2025.

Målet med planen er «å skape så høy avkastning for aksjonærene som mulig, ved å selge enkeltenheter der markedsverdien er høyere enn det vi har i våre bøker,» sier Tollefsen fra sitt nylig oppussede kontor i Oslo, som ligger i det som en gang var USAs ambassade.

Selv om salget av eiendeler ikke primært handler om å redusere gjelden, påpeker milliardæren at det ville ha «positive ringvirkninger på kredittparametrene,» som selskapets gjeldsgrad og rentebetalingsdekning, «samtidig som det reduserer avhengigheten av å refinansiere fremtidige gjeldsbetalinger.»

Tollefsen sier at han vil bruke pengene fra salget av aksjer for å betale ned en del av den kommende gjelden i Heimstaden AB.

Heimstaden AB er avhengig av utbytte fra Heimstaden Bostad, og obligasjonene har handlet til en sterkt redusert pris på grunn av bekymringer for at disse utbetalingene kan bli begrenset på grunn av presset på eiendomsutleierens kredittmålinger.

Disse avhendelsene og den mulige salget av andeler markerer en betydelig endring av retningen for et selskap som er bygget på ekspansjon.

#heimstaden #heimstaden bostad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0