Byggeindustrien Bolig
3 minutter lesetid

OBOS-prisene opp i Oslo

5/12/2023, 09:01
OBOS-prisene opp i Oslo
Det nye OBOS-prosjektet på Vollebekk i Oslo. Foto: Ilja C. Hendel
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

–  Etter et større prisfall på OBOS-boliger i Oslo enn normalt i oktober, holdt prisene seg omtrent uendret fra oktober til november. Prisutviklingen var omtrent som snittet siste ti år – hvis vi ser bort fra november i fjor som var unormalt svak. Vi hadde ventet at prisene i hovedstaden ville falle også i november i år, men markedet for brukte OBOS-boliger i Oslo har i det store og hele vært mer motstandsdyktig mot renteøkninger og økte levekostnader enn antatt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.   

  • I snitt har prisene vært uendret (0,0%) i november i perioden 2012-2021.   
  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo steget 2,8 prosent.     
  • På landsbasis har prisene steget 2,3 prosent de tolv siste månedene.     
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 76 640 kroner i Oslo i november, og 65 885 kroner på landsbasis.    

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

Lav aktivitet   

Det ble omsatt 12 prosent færre OBOS-boliger i Oslo i november i år enn i samme måned i fjor, og 13 prosent færre enn snittet siste fem år.    

Monsvold mener dette, sammen med lav bruk av forkjøpsretten, viser at markedet har roet seg. Samtidig var bruken av forkjøpsretten i Oslo høyere i november enn i oktober. Omsetningstiden har økt noe, men det selges fortsatt en god del boliger raskt i Oslo. 

 – Samtidig er det oppnådd bra priser på det som er omsatt. Det kan skyldes at mange velger å utsette salget dersom de ikke er fornøyd med prisen.   

Prisene kan stige til våren    

– Vi venter svak utvikling i boligprisene i desember, noe som er vanlig på denne tiden av året. Når vi bikker 2024 tror vi prisene vil stige noe, men vi venter en svakere oppgang enn normalt. Mye tyder på at vi nå kan ha nådd rentetoppen, selv om vi ikke helt kan utelukke at Norges Bank hever renten i desember. Mest sannsynlig ligger det an til uendret eller lavere renter i 2024. Gradvis bedring i kjøpekraften etter hvert som inflasjonen faller, og et fortsatt bra arbeidsmarked, tror vi vil løfte prisene. Et høyt antall usolgte bruktboliger demper prisveksten, men lageret vil trolig bygges ned framover. Lav igangsetting av nye boliger i 2022, særlig i Oslo, vil føre til at det kommer få nye boliger ut på markedet i 2024. Det vil kunne gi høyere prisvekst i Oslo enn mange andre steder, sier Monsvold.   

Svikt i boligforsyningen    

Monsvold mener det er svært bekymringsfullt at boligbyggingen har falt til et rekordlavt nivå. Det vil bli svært få nye boliger på markedet de neste årene.  Det vil gjøre det enda vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo og i andre pressområder.   

– Det blir vondt verre for boligbyggingen om Norges Bank hever renta mer. Vi håper derfor at sentralbanksjefen har is i magen til å holde renten i ro nå. Vi har ennå ikke sett den fulle effekten av renteøkningene som er gjennomført.  

Administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, Hans Anders Skjølberg, mener bruktboligmarkedet i Oslo fungerer ganske godt.  

– Vi er ikke veldig overrasket over at prisene har holdt seg brukbart oppe i Oslo. Oppdragsinngangen økte med nesten 20 prosent i november. Vi forventer at prisene skal falle noe i desember, men tror på oppgang i januar.  

#obos
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0