Byggeindustrien Bolig
3 minutter lesetid

Skal bygge flere hundre eldreboliger

9/06/2023, 11:55
Skal bygge flere hundre eldreboliger
Slik blir seniorprosjektet Bølgelengden på Lambertseter som er under bygging nå. Foto: OBOS.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

I tillegg planlegger Solon Eiendom, hvor OBOS er største eier, å bygge 175 seniorboliger to steder i Oslo. OBOS-medlemmer får forkjøpsrett til også disse leilighetene.

Andelen eldre vil øke kraftig de neste tiårene. I 2030 vil det være flere eldre enn barn i Norge. Og i 2060 vil hver femte innbygger være over 70 år, mot én av åtte i dag, ifølge SSB. I Oslo ligger det an til at antallet eldre over 80 år er doblet i 2040.

Samtidig legger myndighetene opp til at eldre skal bo lengst mulig i eget hjem, noe også mange ønsker selv. Utfordringen nå er at det ikke er nok tilpassede boliger. For å møte denne utviklingen vil OBOS etablere seniorboliger flere steder.

På Lambertseter i Oslo er byggingen av prosjektet Bølgelengden i full gang. Her kommer det 61 leiligheter med fellesarealer hvor beboerne kan være sosiale når de ønsker det. Prosjektet er i samarbeid med Diakonhjemmet Omsorg som skal stå for det helsefaglige og sosiale tilbudet. En husvert vil være tilgjengelig for beboerne store deler av dagen og kvelden. Flere av leilighetene i prosjektet blir tilbudt med boligkjøpsmodellene Bostart og Deleie.

Et rikt liv i egen bolig

Parallelt med byggingen er OBOS i gang med å planlegge tilsvarende prosjekter på Fornebu, Ulven og Vollebekk. Dette betyr at OBOS nå har konkrete planer for å bygge til sammen rundt 230 tilpassede boliger for godt voksne.

– Mange ønsker å bo hjemme lengst mulig, men det er stor mangel på egnede boliger hvor eldre kan bo trygt og ha mulighet for sosialt fellesskap. Vi får stadig spørsmål fra medlemmer om hva OBOS vil gjøre med dette, og har bestemt oss for å gire opp satsingen på seniorboliger. Dette var også tema på generalforsamlingen hvor det kom flere forslag fra medlemmer om å bygge eldreboliger. Vi har noen prosjekter på gang nå, men vil satse ytterligere på dette i takt med befolkningsutviklingen, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Samarbeid med kommunen

OBOS har også tatt initiativ til et samarbeid med Oslo kommune for å finne løsninger som gjør eldreboliger tilgjengelig for flere.

– Eldreprosjekter med romslige fellesarealer, aktiviteter og helsefaglig bemanning er kostnadskrevende. Målet vårt er å få ned prisene på boligene og slik gjøre det mulig for flere eldre å kunne kjøpe seg inn. Da må kommunen åpne opp for at vi kan bygge flere mindre leiligheter i seniorprosjekter for godt voksne som planlegger for en trygg og god alderdom, sier Siraj.

Her er det planlagt seniorprosjekter:

  • Rett ved T-banen sentralt på Lambertseter er OBOS i full gang med å bygge eldreprosjektet Bølgelengden med 61 leiligheter fra rundt 40 til 100 kvadratmeter. Byggingen er i gang og de første beboerne kan etter planen flytte inn vinteren 2025.
  • På Ulven planlegges det bygging av 62 seniorleiligheter med felleslokaler på bakkeplan i prosjektet Ulvenplassen. Planen er å starte salget av leilighetene våren 2024, og går alt etter planen kan de første flytte inn i starten av 2026. Prosjektet er i samarbeid med Diakonhjemmet.
  • Rett ved T-banen på Vollebekk skal det bygges 55 eldreleiligheter med fellesarealer i prosjektet Stasjonskvartalet. Byggingen kommer trolig i gang i 2025 og de første kan flytte inn to år senere.
  • På Oksenøya bruk på Fornebu er OBOS i gang med å planlegge byggingen av over 200 boliger, 50 av dem i et eget seniorkonspekt med felleslokaler og helsefaglig tilbud. Prosjektet er tidligst ferdig i 2026.
  • På Søndre Tåsen planlegger Solon Eiendom, et datterselskap av OBOS, et prosjekt med inntil 100 boliger med felleskaps- og delefunksjoner for seniorer. Det planlegges også treffsted for nabolaget i bevaringsverdige Søndre Tåsen Gård. Salgsstart blir tidligst høsten 2025.
  • I Ekebergveien 118, som nærmeste nabo til Bekkelagshjemmet, planlegger Solon Eiendom et prosjekt med opptil 75 boliger med felleskaps- og delefunksjoner for seniorer. Det planlegges også å etablere en nabolagsbistro. Salgsstart forventes tidligst i fjerde kvartal 2024. 
#obos #solon eiendom
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0