Byggeindustrien
4 minutter lesetid

Boligprisene i Norge falt 2,2 prosent i november

6/12/2022, 13:21
Boligprisene i Norge falt 2,2 prosent i november
Boligkrise i Sverige: Foto HWR
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Så langt i år har prisene steget med 2,4 prosent, men fallet de siste tre månedene er på 6,5 prosent skriver E24

I løpet av november falt boligprisene med 2,2 prosent, og korrigert for sesong var fallet på 0,9 prosent.

– Dette er en naturlig respons på at rentene øker og at finansieringsbevis strammes inn, samtidig som husholdningenes utgifter generelt øker, sier boligforsker André Kallåk Anundsen ved OsloMet.

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, mener prisfallet er kraftig.

– Nominelt er dette den nest kraftigste nedgangen i november i statistikkens historie, og det taler jo sitt, sier han til E24.

På forhånd ventet Handelsbanken at tallene vil vise et sesongjustert fall på 1,5 prosent.

– Boligprisfallet er ikke like ille som vi først fryktet, men samtidig er det ganske mye mer enn Norges Bank så for seg, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken.

Det er normalt at boligprisene faller i årets fire siste måneder, og det var ventet at boligprisene ville fortsette å falle i november. På grunn av usikkerheten om utviklingen i både norsk og global økonomi har det vært knyttet ekstra spenning til om prisfallet gjennom høsten ville bli sterkere enn normalt.

Venter videre nedgang

Lauridsen sier at han venter at boligprisene skal videre nedover.

– Januar pleier ofte å være veldig sterk, så det kan hende vi får et lite unntak i januar, men det skal nok en god del nedover i månedene fremover.

DNB Markets venter også nedgang i prisene de siste månedene i år og de første til neste år, før markedet stabiliseres.

I oktober falt prisene med 0,8 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Ikke siden finanskrisen har boligprisene falt så kraftig gjennom en oktober måned.

Hittil i år er det lagt ut 1,8 prosent færre boliger sammenlignet med i fjor. Dette er på samme nivå som under pandemien.

I november ble det lagt ut 7.410 boliger for salg i Norge, noe som er 2,1 prosent færre enn i samme måned i 2021.

Oslo er rentesensitivt

I Oslo falt prisene med 1,3 prosent i november. Det sesongjusterte tallet er 0,5 prosent.

I Bergen og Trondheim er fallet større. Der er det sesongjusterte tallet henholdsvis 2,6 og 1,6 prosent.

– På tilbudssiden har vi en nedgang i november i Oslo. Vi hadde en kraftig vekst i tilbud på ettersommeren, men nå er det tegn til et skifte i Oslo-markedet og vi ligger nå på nivå som 2018, sier Lauridsen.

Han forteller at Oslo-markedet er jevnt over er veldig rentesensitivt fordi folk har store lån, slik at vi får et mye sterkere press på prisene i begge retninger når vi får renteendringer.

– Hvis vi ser på Stavanger og Kristiansand så har de et veldig sterkt arbeidsmarked hovedsakelig på grunn av aktiviteten i olje- og gassektoren som bidrar til å drive opp prisene, kombinert med befolkningsvekst, forklarer Lauridsen.

Økning i leiepris

På spørsmål om befolkningsvekst vil bremse nedgangen i boligprisene, svarer Eiendom Norge-sjefen:

– Ja, men det vil ta litt tid. Veldig mye av befolkningsveksten er arbeidsinnvandring og flyktninger fra Ukraina, og de aller fleste i de to gruppene vil antageligvis gli inn i leiemarkedet.

Dermed blir det i første rekker en ganske kraftig økning i leieprisene fremover, også slår det over på de generelle boligprisene i andre rekke.

– Men det kommer det til å gjøre før eller senere om vi får en så lav utvikling i salg av nye boliger som det vi har nå, kombinert med så stor befolkningsvekst.

Han forklarer at boligprisfall som følge av renteøkninger, som igjen gjør at det blir vanskeligere å få lån, går ut over de marginale kjøpegruppene som unge som skal etablere seg og de med dårligst råd.

– Og det vil det også gjøre dersom boligprisene stiger kraftig, sier Eiendom Norge-sjefen.

Høyeste boliglånsrente på åtte år

I november økte Norges Bank renten ytterligere til 2,5 prosent. Styringsrenten ligger nå på sitt høyeste siden høsten 2008.

Bankene har fulgt etter og satt opp kundenes renter. Men de har seks ukers varslingsplikt overfor kundene, så det er ofte et etterslep før kundene merker hele effekten av Norges Banks rentehevinger.

I oktober lå renten på nye boliglån på 3,66 prosent i snitt, som er det høyeste siden september 2014, ifølge Statistisk sentralbyrå.

På eksisterende lån lå renten i snitt på 3,39 prosent.

#boligpriser #november
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0