Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Bråstopp for omsetning i eiendomsmarkedet – laveste nivå på 10 år

30/06/2023, 08:39
Bråstopp for omsetning i eiendomsmarkedet – laveste nivå på 10 år
Foto: HWR.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Det er Branschaktuellt som skriver dette.

De siste årene har børsnoterte eiendomsselskaper gått fra å være de største nettokjøperne til å bli de største nettoselgerne i markedet. I 2021 sto børsnoterte eiendomsselskaper for 49 prosent av alle oppkjøp i Sverige, men i første halvår 2023 er andelen redusert til ti prosent.

– Vi ser en kraftig nedgang i transaksjonsmarkedet, noe som blant annet skyldes at selgerne ikke justerer sine prisforventninger basert på de høyere rentene. Da vil det ikke være veldig interessant med direkte eide eiendommer, men investorer vil heller kjøpe rabatterte eiendomsaksjer, eiendomsfond eller eiendomslån. Det er definitivt en sterk interesse for næringseiendom, men kapital finner nye veier, sier Mikael Söderlundh, Head of Research &; Partner i Colliers Nordics.

I fraværet av de børsnoterte selskapene har eiendomsfond, utenlandske investorer og flere sterke private aktører i stedet trådt frem.

– Det er nesten all kapital. De nordiske eiendomsfondene alene har opptil åtte milliarder euro i ubrukt egenkapital og det dobbelte i oppkjøpskapasitet. Men de mener at det fortsatt er for dyrt og at prisene må nedjusteres, sier André Lundberg, leder for kapitalmarkeder og partnere i Colliers Sverige.

Logistikk største segment for første gang

I første halvår var logistikk det største segmentet, med 27 prosent av det nordiske transaksjonsvolumet, etterfulgt av boliger for 26 prosent og kontorer med 17 prosent. Dette er første gang noensinne at logistikk utgjør det største segmentet, og dette skyldes blant annet en høy andel utenlandske investorer.

Siden segmentet er det mest internasjonale, har prisjusteringen også vært raskest.

De fem største eiendomsavtalene i Norden under H1 2023:

  • AP7 kjøper 33% av Urban Escape i sentrale Stockholm fra AMF Fastigheter (SEK ~ 7,4 milliarder).
  • Altura kjøper en portefølje av eiendommer innen samfunnstjenester i Sverige fra Vectura (SEK ~5,0 milliarder).
  • Northern Horizon kjøper en portefølje av sykehjem i Danmark fra NREP.
  • Axfast kjøper byeiendommen Skotten 6 i Stockholm fra Atrium Ljungberg (SEK ~1,9 milliarder.
  • Heitman kjøper studentboligselskapet Bo Coliving i Norge av blant andre Rasting Eiendom (1,8 milliarder kroner).

– Utover høsten venter vi et fortsatt turbulent marked og selskaper som sliter, men aktiviteten vil øke etter hvert som kjøpere og selgere finner hverandre. Det er også forutsetninger for fortsatt konsolidering og strukturelle transaksjoner i markedet, fortsetter André Lundberg.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0