Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Byggestart for Cissi Klein videregående skole Trondheim

3/01/2023, 08:06
Byggestart for Cissi Klein videregående skole Trondheim
Illustrasjon: HUS arkitekter
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Trøndelag fylkeskommune har satt unike og visjonære mål til bærekraft og fleksibilitet, noe som har medført mange nye innovative løsninger for skolen som blir et nullutslippsbygg (ZEB-0 ÷ EQ). 

Den nye skolen bygges for 700 elever og skal tilby utdanningsprogram som realfag, musikk, dans og drama, helse- og omsorg, teknologi- og industrifag samt studiespesialisering. Bygget får en fullskala flerbrukshall, et stort auditorium, sykkelkjeller og uteareal på både bakke og tak. Kapasiteten kan med få justeringer økes til 900 elever, og byggets planløsning og funksjon skal enkelt kunne endres takket være en fleksibel ombrukbar bygningskropp.

– Vi var veldig stolte da vi med HUS arkitekter på laget vant samspillskontrakten i 2021, særlig da fylkeskommunen vektet kompetanse og egnethet så tungt (90 %). Vi har hatt en lang og god samspillsfase som sikrer at dette blir et knallgodt og bærekraftig prosjekt til glede for elever og lærere i mange år fremover. Nå som reguleringsplanen endelig er godkjent gleder vi oss til å starte byggingen, sier regiondirektør Torgeir Wiig i Veidekke Bygg Trøndelag.

Foruten endringsdyktighet er CO2-reduksjon et vesentlig premiss for prosjektet. Målet er at utslippene skal utgjøre maks 45 % av et referansebygg. For å nå dette skal det blant annet benyttes lavkarbon ekstrem betong, også i plattendekkene. Dette er helt nytt og utviklet i samarbeid med Veidekkes datterselskap Grande Entreprenør i Verdal. Et annet tiltak for å redusere utslippene er ombruk av materialer, og til fasaden er det hentet 100 år gammel teglsten fra margarinfabrikken på Buran.  

– Vi har høye klimaambisjoner for våre byggeprosjekter. Gjennom samspillet med Veidekke som har tilsvarende ambisjoner, har vi i fellesskap utviklet et bygg designet for fremtidig ombruk, med betydelig bruk av eksisterende byggematerialer og ikke minst et energieffektivt bygg som produserer like mye energi som det forbruker. At Cissi Klein videregående skole er lokalisert på et av Trondheims mest sentrale kollektivknutepunkt bidrar ytterligere til å nå det klimanøytrale samfunnet vi sikter mot, sier bygge- og eiendomssjef Rune Venås i Trøndelag Fylkeskommune.

Forberedende arbeid er gjennomført på tomta sist høst, mens selve byggearbeidene starter opp i januar 2023. Målpriskontrakten er verdt 640 millioner kroner ekskl. mva. og gikk inn i Veidekkes ordrereserve for andre kvartal 2022.

Cissi Klein (1929–1943) var ei norsk jødisk jente som hvert år minnes i hjembyen Trondheim som et av ofrene for holocaust.

#trondheim #veidekke #videregående skole
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0