Byggeindustrien
3 minutter lesetid

Byggfakta Group kjøper Prognosesenteret

13/02/2023, 12:23
Byggfakta Group kjøper Prognosesenteret
Illustrasjon: HWR
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Byggfakta Group (Byggfakta) har kjøpt ca. 73 prosent av aksjene i det norske selskapet 4CastGroup AS. 4CastGroup er gjennom datterselskapene Prognosesenteret AS i Norge og Prognoscentret AB i Sverige ledende i Norden innen markedsanalyser og prognoser for bygg- og anleggsmarkedet.

Prognosesenteret AS ble grunnlagt i 1978 i Norge og har siden 1991 vært etablert i Sverige gjennom Prognoscentret AB. Gjennom en kombinasjon av statistisk analyse og omfattende kunnskap og erfaring fra bygg- og anleggsmarkedet produseres kundetilpasset beslutningsmateriell, primært for ledergrupper og styrer innen byggebransjen. Siden oppstarten har Prognosesenteret vært markedsleder i både Norge og Sverige med høy medieoppmerksomhet gjennom brede og offentlige markedsprognoser.

Byggfaktas oppkjøp av Prognosesenteret skaper strategiske muligheter og synergier sammen med Byggfaktas eksisterende virksomhet innen prosjektinformasjon i Norden og Europa. Sammen vil det utvikles et fullskalatilbud for business intelligence (BI) for bygg- og anleggsmarkedet. Byggfakta eier også det finske selskapet Forecon, en ledende aktør i Finland i samme nisje som Prognosesenteret. Gjennom oppkjøpet integreres Forecon og Prognosesenterets virksomhet i Norden.

«Byggfakta har hatt øynene på Prognosesenteret i lang tid og jeg er veldig glad for at vi nå kan starte vår felles reise. Selskapet passer godt inn i Byggfakta-konsernet og styrker vårt tilbud innen Business Intelligence til byggebransjen. Et BI-tilbud basert på Prognosesenterets veletablerte markedsposisjon og tunge kompetanse innen statistisk analyse utfyller og styrker våre eksisterende forretningsdatatilbud og programvareløsninger. Kombinasjonen av tilbud forventes å skape inntektssynergier, mens tilgang til Byggfaktas data, undersøkelsesorganisasjon og konsernfunksjoner åpner for synergier på kostnadssiden. Gjennom integrasjonen med finske Forecon sikrer vi også posisjonen som den ledende nordiske aktøren innen BI for byggebransjen, med gode forutsetninger for utvide tilbudet til flere land innenfor Byggfaktas stadig voksende globale nettverk, sier Dario Aganovic, administrerende direktør i Byggfakta Group.

Den eksisterende ledergruppen vil fortsette å drive virksomheten under ledelse av Bjørn Birkeland, administrerende direktør, som fortsetter å være en betydelig aksjonær i 4CastGroup. Alle øvrige ansatteaksjonærer forblir i sine eksisterende roller og som minoritetseiere etter oppkjøpet.

«Med årene har Prognosesenteret vokst til å bli den dominerende aktøren innen prognoser og analyser av byggenæringen med to meget sterke merkenavn i både Norge og Sverige. Det har vært en fantastisk reise så langt, og det er med glede vi blir en del av det samlede tilbudet til Byggfakta. Vi inngår nå i en enda større sammenheng, hvor Byggfaktas eksisterende kundebase og tilstedeværelse i flere interessante markeder, gir oss forutsetninger for fortsatt vekst og geografisk ekspansjon», sier Bjørn Birkeland, administrerende direktør 4CastGroup/Prognosenteret.

4CastGroup AS med Prognosesenteret AS og Prognoscentret AB hadde en omsetning på ca. NOK 86 millioner i 2022 med god EBITDA-margin. Omtrent 70 prosent av selskapets totale inntekter er abonnementsinntekter.

4CastGroup forventes å bli konsolidert i Byggfakta i løpet av mars 2023 og vil inngå i Byggfaktas driftssegment Construction Solutions – Nordic. Oppkjøpet anslås å ha en marginal innvirkning på Byggfakta Groups resultat per aksje i 2023.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0