Byggeindustrien
3 minutter lesetid

Deichman satser på Holmlia - nytt bibliotek og ny møteplass

22/11/2023, 11:19
Deichman satser på Holmlia - nytt bibliotek og ny møteplass
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Når Nye Deichman Holmlia åpner, er det ikke bare en vanlig oppgradering som er gjort, men en fullstendig transformasjon, gjennomført med innspill fra beboerne på Holmlia og med deres tanker rundt hva et bibliotek bør være.

Skaper gode lokalsamfunn

– Gode biblioteker viktige møteplasser for innbyggere i alle aldre, sier kulturbyråd Anita Leirvik North. – Når vi bygger gode biblioteker er det mange flere som bruker dem, og utlånet av bøker går opp. Økt leseglede er noe av det viktigste vi kan gi barn og unge i byen, og satsingen på gode lokalbiblioteker skaper gode lokalsamfunn i byen vår, sier hun.

Biblioteket på Holmlia har eksistert siden midten av 80-tallet, og var slitt og ikke i nærheten av det nytegnede biblioteket som nå åpner dørene. Med nyåpningen blir arealet doblet fra 1000 til 2000 kvadratmeter, med rom for alle.

Lista er hevet

Topp moderne lokaler med blant annet et atrium over to etasjer, scene med plass til 150 gjester, ungdomsstue, filmrom og lydstudio. Holmlia skal også få et eget Biblo – en ungdomsavdeling for barn og unge mellom 10 og 13 år.

– Med åpningen av Deichman Holmlia og Biblo Holmlia er lista for bibliotek nok en gang hevet i Oslo kommune. Oslo Sør får med dette to nye bibliotektilbud som står frem som unike, og speiler befolkningens ønsker og forventninger til en ny storstue for alle generasjoner. Nå gleder vi oss til at disse fantastiske rommene skal fylles av historier fra bydelen og hele verden, sier avdelingsdirektør Siri Tidemann Naalsund

Hele biblioteket vil bygge på prinsippet om det «tredje stedet» som ikke er hjemme, på skolen eller på jobben, men noe midt imellom. Et sted hvor alle kjenner seg trygge, der man kan oppholde seg over tid, alene eller sammen med andre.

Rodeo arkitekter står bak utformingen av det nybygde biblioteket. Deres hovedfokus har vært å skape et godt sted å være, både sammen og alene i fellesskapet.

– Vi ønsket å åpne Deichman Holmlia opp

– Vi har ønsker å lage et sted som både samler og skaper. Med steder for å trekke seg tilbake, være komfortabel og føle seg trygg. Steder for formidling, både i skjermede rom og i åpne fellesområder har vært viktig å få til. Den gamle filialen var litt lukket. Både innendørs mellom rommene og etasjene, og mot Holmlia rundt. Vi ønsket å åpne Deichman Holmlia opp. Vi ville knytte stedet og tilbudet tettere på folka og omgivelsene som er Holmlia, sier arkitekt Jørn Are Vigestad Bjerke fra Rodeo-arkitekter.

Lyttet til lokalbefolkningen

Deichman har som mål å bidra til sosial inkludering, læring og mestring. På Nye Deichman Holmlia er det lagt vekt på å skape gode rom og funksjoner som inviterer inn frivilligheten, sosialt entreprenørskap og lokale ildsjeler– og også nye brukergrupper.

Deichman Holmlia skal være det biblioteket lokalmiljøet ønsker seg. Derfor har prosessen med å lytte til innbyggernes ønsker og innspill vært viktige. Nå står biblioteket ferdig, men det er ikke fullstendig før det er fylt av folk og aktivitet. Det er det nå klart for.

#deichman #holmlia #oslo
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0