Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Heis i Norges høyeste bygg

28/02/2023, 09:52
Heis i Norges høyeste bygg
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Den 6. oktober 2022 fikk mange østfoldinger oppleve et vakkert skue av en grønn skikkelse stige opp mot himmelen. Med vindkast opp mot storm styrke var spenningen til å ta og føle på. Takket være nøye sikkerhetsrisikovurderinger og et dedikert team kunne heismaskinen heises opp til toppen av det 150 meter høye tårnet, og det på nøyaktig planlagt leveringsdato.

Det nye tårnet ble reist på rekordtid av bygg- og anleggskonsernet Consto AS. Knappe to måneder etter første betongstøping kunne installering av de tre heisen som skal gå i tårnet starte. KONEs største heismaskin MX100 med en nyttelast på 8,7 tonn, en MX40-heismaskin på 4,1 tonn og NMX20-brannmannsheis på 1600 kg.

– Vi ble kontaktet av Consto om å installere heiser til Nexans-tårnet, og mange av våre eksperter, både i Norge og andre land, ble involvert for å vurdere prosjektets kompleksitet og for å finne de optimale tekniske løsninger som tilfredsstilte Nexans og Consto sine krav, forteller Tor Engen, prosjektleder i KONE Norge.

Dette er Constos nest største prosjekt noensinne. I februar 2022 ble bestillingen lagt inn hos KONE, og den store MX100-heisen ble overlevert som byggeheis i slutten av februar 2023 – klar for heisturer hele veien opp i det 150 meter høye bygget.

KONE har levert heiser til tilsvarende prosjekt på NKTs fabrikkbygning i Karlskrona, Lighthouse, som er det tredje høyeste bygget i Sverige. Dette prosjektet har blitt brukt som en referanse for å finne riktige løsninger og ikke minst montasjemetodikk for Nexans-tårnet. Ettersom erfaringen med å løfte så store heiser med så stor løftehøyde er begrenset har det krevd mye analysering og planlegging for å finne fram til riktig montasjemetode, løfteutstyr og ikke minst koordinering av logistikk.

Om Nexans

Nexans er et fransk industrikonsern som produserer elektriske kabler og telekabler, deriblant fiberoptikk. I Norge har de fabrikker på Rognan, Halden og Langhus. I tillegg til det eksisterende tårnet i Halden bygges det nye tårnet i forbindelse med at fabrikken utvides til å kunne produsere subsea-kabler i Norge, og er en av de grønneste Nexans fabrikkene i verden.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0