Byggeindustrien Bolig
3 minutter lesetid

Heiste opp gravemaskinene og arbeidet seg nedover

2/08/2023, 07:15
Heiste opp gravemaskinene og arbeidet seg nedover
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Nå er området tett bykjerne med veldig begrensede arealer som har gitt mange utfordringer og har krevd nøye planlegging og logistikk i byggeperioden for dette prosjektet.

Villa Amtmann som nå er innflyttingsklart, består av to bygg. Det nye hovedbygget som har 10 etasjer og inneholde 42 leiligheter, som bygges mellom fjellet og Betanien som får 10 leiligheter.

Det er lagt stor vekt på at hovedbygget skal passe inn med omgivelsene og de eksisterende byggene. Uteområdene er viktige i prosjektet. De finnes på takene og er tilgjengelige for alle i begge byggene. Mange har også egne terrasser eller balkonger og «det grønne» sikres også ved å la de nederste etasjene bli kledd med slyngplanter.

Byggherre er Kalfarveien fjellside AS v/ Barlindhaug Eiendom. Arkitekt er Tag Arkitekter AS Avd Bergen. Totalentreprenør er Consto Bergen AS. Kontraktssum er 154 millioner kroner. Byggingen startet i 2021.

Overraskelser og byantikvar

– Betanien hadde murfasade, men en kjerne av laftet tømmer. Denne delen av bygget var vernet og skulle tas vare på, men var dessverre i en slik tilstand at dette ikke var mulig, forteller Thomas Nesdal, prosjektleder hos Consto Bergen.

– Vi har hatt et godt samarbeid med byantikvaren om denne utfordringen og har funnet gode løsninger gjennom å bygge nytt i samme uttrykk som var på starten av 1900-tallet. Denne endringen skapet noen forsinkelser og det har blitt en lang delprosess. Det ble tatt inn spesialkompetanse fra B+B arkitekter som kan dette med denne typen bygg og endringer. Den nye løsningen krevde spesialbestilling av bygningselementer og vi venter fortsatt på noe listverk som nå blir montert før sommeren, fortsetter prosjektlederen.

Bygging i sentrum, under et fjell

At det ikke er plass til verken parkering eller lagring på området har vært en utfordring. Det har også vært nødvendig å ta hensyn til naboer og spesielt sykehjemmet på nabotomten der prosjektets gjennomføring var avhengig av at det ble bygget ny rømningsvei for sykehjemmet.

I Bergen er det ikke nytt at man bygger klin inni de bratte fjellveggene som omkranse byen. Her ga det utfordringer, men ikke så mange overraskelser. Byggeplassen er ved foten av fjellet og oppover finnes det både gater og hus i mange høyder. Her krevdes det mye sikring når området nedenfor skulle være byggeplass og bebygges. Prosjektlederen forteller:

– Det var nødvendig med et omfattende og annerledes sikringsarbeid. Gravemaskiner måtte heises opp for så å sikre området ovenfra og nedover fjellsiden. Så startet byggearbeidet i 7. og 8. etasje før vi sprengte ut det som skulle bli kjeller. Veiene høyere opp i fjellveggen var ikke sterke nok til transport med store biler og anleggsmaskiner. Lastebilkraner når heller ikke opp til 10. etasje med materialer, så byggekranen måtte stå ekstra lenge på den begrensede plassen. Ja det er jo en utfordring å jobbe på denne måten, men ekstremt synes jeg ikke det er, avslutter Thomas Nesdal.

#barlindhaug eiendom #bergen #consto #kalfaret
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0