Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Kjemper om førsteplass i VM bygningsinformasjons-modellering (BIM).

19/10/2022, 06:56
Kjemper om førsteplass i VM bygningsinformasjons-modellering (BIM).
3D Skjermbilde av BIM-modellen til Vikingtidsmuseet.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Denne finaleplassen viser at Statsbygg er verdensledende på dette området. Som et av satsingsområdene våre er det også en svært hyggelig annerkjennelse av arbeidet vi gjør innen digitalisering, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Det hele avgjøres i Canada i oktober. Da inviterer buildingSMART International til sin årlige utdeling openBIM Awards.

Statsbygg forteller i en pressemelding at de deltar i kategorien Design, som omfatter BIM-modeller i prosjekteringsfasen. Konkurrenten om den gjeve gullmedaljen er britiske Bond Bryan Digital.

– Byggenæringen har store gevinster å hente innen digitalisering, og da er det viktig at Statsbygg som en stor byggherre, går foran. Det viser denne finaleplassen at vi gjør, sier Nikolaisen.

Mener alle kan gjøre som Vikingtidsmuseet

Sjefarkitekt Steen Sunesen leder Statsbyggs BIM-arbeid. Han understreker at finaleplassen i like stor grad omfatter Statsbyggs BIM-krav SIMBA som selve modellen av Vikingtidsmuseet. Museet ble brukt som vellykket eksempel på bruken av BIM-kravene.

– Hvis alle prosjekter leverer modeller i henhold til BIM-kravene våre, kan man få til akkurat det samme som Vikingtidsmuseet får til. Kravene er basert på en grunnleggende informasjonsstandard. Alle oppsett kan overføres til andre prosjekter med minimal innsats hvis de bruker samme standard.

Sunesen understreker at ære og berømmelse ved en eventuell VM-seier ikke er det viktigste for Statsbygg, men at finaleplassen sikrer at metoden og teknologien Statsbygg har tatt i bruk spres og tas i bruk av flere.

– Det kan bidra til at åpenBIM blir et større marked med flere flinke leverandører. Alle prosjekter har mye å lære fra hvordan man jobber disiplinert og strukturert med kvalitetssikring av informasjon på Vikingtidsmuseet, sier han.

#bim #statsbygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0