Infrastruktur
3 minutter lesetid

Den nye parken er en stor kunstinvestering

12/06/2023, 11:31
Den nye parken er en stor kunstinvestering
Parken sydet av liv, de besøkende koste seg, barna lekte i vannet, været var upåklagelig og det kunne ikke vært en finere dag for åpningen av Klosterenga park og folkefest. Foto: Jørgen Rist Holmen, Kulturetaten, Oslo kommune.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Subdans Minons åpnet showet med en fantastisk freestyle dans og Mannskoret skapte god stemning. Det ble holdt engasjerte taler om parken, kunsten og det viktige miljøaspektet ved åpningen av Hovinbekken. Oslo kommune har bidratt til at parken kunne bli en realitet, og har lagt 180 millioner i potten.

Bård Breivik’s visjon

Drømmen til kunstneren Bård Breivik var en flerkulturell park med en åpen bekk rennende gjennom kunstelementer med steintradisjoner fra ulike deler av verden. Dette skulle bidra til respekt mellom ulike kulturer, og en grønn oase med rom for økt forståelse og samhold.

En attraksjon både lokalt og internasjonalt

– I denne delen av byen er det mange som bor i leiligheter og hus som ikke har uteområder – verken hage, balkong eller veranda. Da er det ekstra viktig med store, gratis møteplasser som dette her utendørs. Det er bra for helsa, bra for humøret og bra for samholdet. Her kan dere treffe naboer og kjente – og de som ennå er ukjente. Jeg både håper og tror at denne fantastisk fine parken blir en attraksjon ikke bare lokalt her i bydelen, men at den får besøk fra hele Oslo og hele verden, sa byrådsleder Raymond Johansen.

Kunsten får oss til å tenke og føle

– Jeg mener kunst er like viktig som annen infrastruktur i byen vår. Kunsten får oss til å tenke og føle. Kunsten gjør oss til mennesker, og ikke maskiner. I Oslo kommune investerer vi i kunst fordi vi mener at alle, og ikke bare noen få med god råd, skal oppleve hva kunst gjør med deg som menneske, sa byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal.

Frukttrær og en perle av en park

Ordfører Marianne Borgen avsluttet seansen med å vanne et epletre som skal plantes i parken. Det er allerede flere frukttrær plassert i den gamle eplehagen.

– Dette er en festdag for hele denne bydelen. Klosterenga har i mange år vært et populært sted for naboer, barnehager og skoler. Endelig får vi fullført hele det visjonære parkprosjektet. Oslo øst fortjener virkelig en sånn perle, sa den entusiastiske ordføreren.

Fakta

Klosterenga park: Klosterenga park er en bydelspark i Bydel Gamle Oslo og Oslos nye skulpturpark hvor vann og kunst møter hverandre. Kunstprosjektet begynte allerede på 1990-tallet og er fullført etter kunstner Bård Breiviks visjon. Parken er en av de mest omfattende offentlige kunstsatsingene i nyere norsk historie. Parken har fått nye turstier, toalettanlegg, benker, og masse nye planter.

Hovinbekken: Hovinbekken rant tidligere under parken i en kulvert. Nå renner den gjennom Klosterenga i et system av renner, kar, vanntrapper og basseng. I samspill med de ulike skulpturene, er bekken hovedmotivet i skulpturparken.

Møte klimaendringer: For å møte klimaendringene med kraftig regn og mye tørke, er det viktig å la bekker og vassdrag være åpne og synlige. Mange av Oslos bekker ligger i rør under bakken, når de kommer opp i dagslys igjen hjelper de til med å ta unna store vannmengder, og bidrar til at dyrelivet og planteliv blomstrer.

Finansiering: Kommunen har investert totalt 180 millioner kroner i i kunstparken og bekkeåpningen, fordelt på Vann- og avløpsetaten, Bymiljøetaten og Kulturetaten. Kunsten inngår i Oslo kommunes kunstsamling.

#klosterenga #klosterenga park #oslo kommune
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0