Arkitektur
3 minutter lesetid

Forvandler Økern-blokken til kunstverk

12/01/2023, 09:41
Forvandler Økern-blokken til kunstverk
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Dette blir en del av L’en. Bare vi får skrudd på lyset.

Lars Ø Ramberg står med en drill i hånden i et forlengst forlatt kontor i høyblokken på Økernsenteret. Den ikoniske bygningen har stått tom i nesten 20 år. Nå er Ramberg, internasjonalt kjent kunster med base i Berlin, i ferd med å forvandle den til Norges største kunstverk. Det er Aftenposten som skriver som saken.

Et kjapt tilbakeblikk: 

I 2007 var planen å rive blokken på 18 etasjer og erstatte den med Europas største kjøpesenter. Etter diverse runder og nye planer gjorde eierne helomvending for to år siden: Blokken skulle bevares – og bli sentrum i en helt ny bydel med høyhus, inntil 1500 nye boliger og arbeidsplasser.

– At utbyggerne var modige nok til å tvile på egne planer for å utvikle noe bedre, vekket umiddelbart min tillit. Jeg fikk lyst til å engasjere meg, sier Ramberg.

Vant kunstkonkurranse

I 2021 vant han som en av tre kunstnere Oslo kommunes konkurransen om å lage kunstprosjekter med utgangspunkt i byutviklingen på Økern. Han er vokst opp på Bjerke og føler at oppdraget nesten er som å komme «tilbake til bygda og bidra».
– Den tomme, nesten dystopiske bygningen minnet meg om Berlin på 90-tallet, sier han.
Der forvandlet kunstnere en nedlagt kraftstasjon til teknoklubb, en bunker ble kunstmuseum og busshaller ballettsaler.
– Kulturen skapte uro, tillit og optimisme på samme tid og ble Berlins verdiskaping i ordets rette forstand.
Han tilføyer:
– Også Økern er forfallent og røft. Men som Berlin har Økern et enormt potensial. De visjonære kulturnæringene bør inn.

Tvilens palass i Berlin

I Berlin ble han berømt for å ha forvandlet den østtyske parlamentsbygningen som hadde stått tom siden 1990. Med Zweifel (tvil) i åtte meter høye neonbokstaver på taket ble den til Palast des Zweiffels, «tvilens palass».

Han overbeviste hele den tyske Forbundsdagen. Og prosjektet gikk verden rundt og fikk stort gjennomslag i debatten om hvor det gjenforente Tyskland var på vei.
– Den tilliten betydde enormt mye for mitt kunstnerskap internasjonalt. Prosjektet blir stadig referert til, sier han.

Tillit over ni etasjer

Og da er vi fremme ved den kunstneriske forvandlingen som er i gang inne i Økernblokken: 296 kvadratiske lyspunkter skal monteres i vinduene på begge sider av bygningen. Over 600 vinduer må blendes for at fasaden ikke skal lekke lys.

Når lysene slås på i neste uke, vil ordet tillit lyse i ni etasjer høye bokstaver.

Han mener begrepet tillit er spesielt interessant i verden nå. I Norge er tilliten høy. Men pandemi, konspirasjonsteorier, mistro til politikere og svekket fremtidstro har gjort noe med manges tillit.

– Jeg er privilegert og har fått tillit til å delta i samtalen og stille kritiske spørsmål. Nå vil jeg løfte begrepet til noe større og sende tilliten videre.

– Hvem tenker du på da?

– Jeg vil utfordre alle som skaper samfunnet, lokalt, nasjonalt eller globalt. Tillit er selve limet mellom oss mennesker. Uten tillit blir det kaos.

En liten provokasjon?

Men så er spørsmålet: Vil «lyset på veggen» gjøre noen som helst forskjell for dem som suser forbi på Ring 3?

– Jeg er ikke misjonær, fastslår han.

– Jeg forteller ikke hva noen skal tenke eller mene. Men kanskje skaper ordet et «hæ»? Nysgjerrighet. En liten provokasjon til å tenke litt over begrepet. La spørsmålet stå åpent.

Fra neste uke kan alle sjekke ut effekten.

Fakta om kunstprosjektet Økern

I 2019 deltok 46 norske og internasjonale kunstnere i en konkurranse om å skape prosjekter i dialog med byutvikling på Økern.

Ramberg er en av tre kunstnere/kunstnergrupper som fikk oppdrag. De andre er Kunstnerboligforeningen og Mia Habib Production/Counterfactual.

Oslo kommunes kunstsamling, Kulturetaten er oppdragsgiver, i samarbeid med Koro – kunst i offentlig rom Norge.

Ramme for alle de tre prosjektene er 4 millioner kroner, hvorav rammen for Rambergs prosjekt er 1 million.

#byutvikling #koro #lars ramberg #Økern
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0