Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Har stort behov for renovering

24/04/2024, 08:00
Har stort behov for renovering
Foto: Melker Dahstrand, Statens fastighetsverk i Sverige.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Bygget er i dårlig stand og vil bli stengt fra 1.juli 2026. Vi har ingen tid å miste, sier Max Elger, generaldirektør i Eiendomsstyrelsen i Sverige.

I juni 2023 fikk Statens fastighetsverk i oppdrag av regjeringen å utrede forutsetningene for nødvendig renovering av operabygget. Bygget skal også i fortsettelsen romme operaens virksomhet og det er bare en liten  mulighet å øke byggningsvolumet.

– Vårt forslag innebærer en større renovering av operabygget. Når den står ferdig vil vi ha en nøye oppdatert, historisk nasjonal scene for opera og ballett, i aller beste stand. Kostnaden er beregnet til 3,1 milliarder svenske kroner når alt er ferdig. Det er anslått at det tar fem år å gjennomføre renoveringen, sier Max Elger.

Men for å holde denne fristen må regjeringen ta en beslutning før sommeren. Ellers kan det ta enda lenger tid. Operaen må uansett stenges.

– Vi ønsker å ha klare rammer og håper på et raskt klarsignal fra regjeringen før sommeren, slik at vi kan starte planleggingen rett etter ferien. Operabygget er en svært viktig del av vår kulturarv, men nå må det totalrenoveres for at det skal være formålstjenlig for både publikum og utøvere igjen, sier Max Elger.

Ny scene

– Dette blir vår største og mest komplekse renovering noensinne. Blant annet skal det gjøres et lite tilbygg for å tilrettelegge for en ny scene for barn og unge. Vår vurdering er at dette forslaget i tilstrekkelig grad ivaretar Operaens behov, sier Max Elger.

Om operabygget:

  • Bygget 1892–1898
  • Har over tusen rom fordelt på tolv etasjer
  • Er førti tusen kvadratmeter bruttoareal
  • Har ti kilometer med rør og over hundre ventilasjonsanlegg
  • Mer enn 600 personer regner bygningen som sin arbeidsplass
  • En kvart million mennesker besøker operaen hvert år.

Kilde: Statens fastighetsverk i Sverige.

#opera #statens fastighetsverk #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0