Eiendom
1 minutt lesetid

Her skal den norske kulturarven bevares til evig tid

31/01/2023, 17:02
Her skal den norske kulturarven bevares til evig tid
I FJELLET Assisterende byggherredirektør Kristin Fevang i Statsbygg (tv), kulturminister Anette Trettebergstuen, nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og riksarkivar Inga Bolstad.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– I Mo i Rana har Norge et høyteknologisk anlegg i verdensklasse, nå med nye imponerende fjellhaller og sikringsmagasiner. Her vil viktige deler av kulturarven og historien vår, både arkiv- og bibliotekmateriale, bli bevart trygt og fjellstøtt inn i evigheten, sier Anette Trettebergstuen.

Statsbygg startet arbeidet med å sprenge ut bergrom til fjellhallene i 2018. Prosjektet har en kostnadsramme på 850 millioner kroner.

Det nye fjellanlegget, som skal benyttes av Arkivverket og Nasjonalbiblioteket, er så stort at Nidarosdomen kunne fått plass inne i det. Her skal historiske dokumenter fra Arkivverket bevares under spesielt tilpassede forhold sammen med Nasjonalbibliotekets samlinger av film, foto, bøker, aviser og tidsskrifter.

Anlegget består av to nye haller med arkivmagasin og et digitalt sikringsmagasin, og er bygget i tilknytning til Nasjonalbibliotekets eksisterende fjellanlegg i Mo i Rana. Magasinene gir plass til hele 110.000 hyllemeter med fysisk arkivmateriale.

– I Statsbygg skal vi være best på bygg med mening, og dette er virkelig det! Det er svært givende å jobbe med prosjekter med så stor betydning som dette, og det er gjennomført innenfor kostnadsramme og til rett tid, sier assisterende byggherredirektør Kristin Fevang i Statsbygg.

#arkivverket #kulturarv #mo i rana #nasjonalbiblioteket #statsbygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0