Byggeindustrien Arkitektur
2 minutter lesetid

Storslagen kunst i A-blokken

30/11/2022, 09:38
Storslagen kunst i A-blokken
Foto: Statsbygg
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Storslagent, unikt og nysgjerrighetsskapende, sier prosjektdirektør Jard Bringedal i Statsbygg om det spektakulære kunstverket.

Det er Kunst i offentlig rom (KORO) som har kåret kunstneren Outi Pieski og hennes verk AAkhA til vinner av kunstkonkurransen i det store pyramiderommet ved hovedinngangen til A-blokken.

Kunstverket er et portrett av en kvinne i halvprofil, som bærer et samisk hodeplagg og en stav med mønstre hentet fra samiske treskjærings- og ornamenttradisjoner. På hånden har hun tradisjonelle ringer utført i messing.

I samisk tradisjon viser AAhkA til Moder Jord som juridisk person. De mange hellige fjellene i Sápmi kalles Aahka (sørsamisk) og Áhkká (nordsamisk), som oversettes til eldre kvinne, bestemor og verge.

– Det er et flott vinnerprosjekt der kunstverket spiller på lag med arkitekturen og forsterker opplevelsen av rommet, sier Jard Bringedal.

Freses inn i trespiler

A-blokkens pyramiderom er på fagspråket det som heter et tetraeder. Foruten gulvet er det tre triangulære sideflater; to av dem er av glass og ett av tre. Treveggen smales gradvis oppover fra den er 33 meter bred i bunn til den når spissen på 50 meters høyde. Totalt er veggen over 700 kvm.

Treveggen er planlagt i norsk bjørk og består av strukturer av trespiler. Kunstverket vil bli frest inn og malt på spilene. På grunn av trespilene og kunstverkets utforming vil AAkhA oppleves ulikt avhengig av betrakterens posisjon i rommet eller plassering utenfor bygningen.

Under bygging

A-blokken er under byggingen i det nye regjeringskvartalet. For tiden jobbes det med å bygge kjeller. Fra februar er det forventet at byggingen over bakken starter opp.

Statsbygg er byggherre for det nye regjeringskvartalet. Rådgivere er Team Urbis med Nordic – Office of Architecture som arkitekter. Hent er entreprenør for A-blokken, mens KORO er ansvarlig for kunstprosjekter i det nye regjeringskvartalet.

Outi Pieski (1973) er en samisk kunstner som bor og arbeider i Helsinki og i Utsjoki på finsk side av Sápmi.

#a-blokken #koro #regjeringskvartalet
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0