Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Mestergruppen nedbemanner, kutter 100 stillinger

11/01/2023, 09:21
Mestergruppen nedbemanner, kutter 100 stillinger
Mikkel Sandvik (t.h.), konsernsjef i Mestergruppen, under et besøk hos Sentrum Bygg på Alna i desember 2020. Det siste året har vært tøft for byggevarebransjen. Foto: Siv Dolmen / E24
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Mestergruppen reduserer med rundt 100 årsverk, noe som tilsvarer rundt åtte prosent av de ansatte i konsernet. Dette skriver E24.

Det er snakk om både nedbemanning og permitteringer, men mesteparten av det er nedbemanning, sier konsernsjef Mikkel Sandvik til E24. Noe av jobbkuttene er allerede gjort i 2022, mens resten kommer i år.

– Dette er jo fordi vi ser markedet faller ganske kraftig tilbake, sier konsernsjefen.

Mestergruppen er kontrollert av Ferd, selskapet til Andresen-familien. Konsernet står bak en rekke kjeder og selskaper innen boligbygging, hyttebygging, byggevare og andre segmenter av eiendoms- og boligsektoren.

Jobbkuttene kommer blant annet på hytteproduksjon og i byggevarehandel. Innen husbygging er det også nedbemanning, men disse er ikke ansatt direkte i konsernet.

– Vi har i mindre grad egne ansatte innen husbygging, som er noe kjedemedlemmer står for. Ute i disse virksomhetene er det også noe nedbemanning, uten at jeg har detaljene om dette, sier Sandvik.

Kutter investeringer

Mestergruppen eier byggevarekjeder som Byggtorget, Byggeriet, XL-Bygg. Konsernet er en stor boligprodusent gjennom de 300 medlemsbedriftene i huskjedene Mesterhus, Systemhus, Norbohus og Blink Hus.

Mestergruppens portefølje består også av hyttemerker som Saltdalshytta og Røroshytta. Det samme gjelder kjeder som Kulør, Fargerike, Bademiljø og Comfort. Omsetning til konsernet ligger på rundt 18 milliarder kroner, ifølge Mestergruppen.

I tillegg til å kutte jobber, skal konsernet i år halvere investeringene sammenlignet med 2022, ifølge Sandvik. Det skal også kuttes kostnader til ting som markedsføring, konsulentbruk og prosjekter.

Lite bygging, dyr strøm

Mindre boligbygging er blant hovedårsakene til at ansatte nå mister jobben.

– Byggenæringen er en av de største arbeidsgiverne i Norge, og vi ser nå en reduksjon i byggingen på 20–30 prosent. Det er ganske store tall som slår ut her, sier konsernsjef Sandvik.

– Det var en boost under pandemien, så det er naturlig at det faller tilbake nå.

Samtidig mener han at dersom dette kun var en «vanlig syklisk endring» kunne man håndtert situasjonen annerledes.

– Høyere renter, økte priser på strøm og råvarer, samtidig som forbrukertilliten er lav gjør at det blir kraftigere tiltak enn det ellers kunne vært. Bare strømregningene utgjør flere titalls millioner kroner. Økningen på arbeidsgiveravgiften treffer også oss negativt, sier Sandvik.

#mestergruppen #nedbemanning
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0