Byggeindustrien
3 minutter lesetid

Nå er taket tett på det nye Tøyenbadet

8/09/2023, 07:06
Nå er taket tett på det nye Tøyenbadet
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Dette er en viktig milepæl i arbeidet med å få på plass et nytt og moderne hovedbad i Oslo med hele sju nye bassenger. Jeg gleder meg over at prosjektet har kommet så langt, og teller dager til jeg kan stupe ut i bassengene, sier Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for næring og eierskap.

Unikt arkitektonisk puslespill

Den iøynefallende takkonstruksjonen består av 34 boksdragere i massivtre, og er utviklet spesielt for det nye Tøyenbadet. I et stort arkitektonisk puslespill er 3 000 ulike deler satt sammen med millimeterpresisjon.

– Alle delene er produsert eksakt i fabrikk, og har fått hver sin unike nummerering ut fra sin form. De 3 000 delene er så nøyaktig tilpasset hverandre at det kun er et slingringsmonn på ± 20mm for hele den samlede takkonstruksjonen, forteller direktør Eli Grimsby i Oslobygg, som er byggherre.

I tillegg til å være konstruktiv bæring med store spennvidder, fungerer også taket som et teknisk sjikt hvor rommene inne i boksdragerne gir plass til lyddempende plater, ventilasjon og belysning, samt tilkomst for drift og vedlikehold.

– Takets underside har et sterkt arkitektonisk fingeravtrykk, der kassettformene i massivtre gir et romlig markant uttrykk sett både innenfra og utenfra. Både konstruktivt og som uttrykk er taket et bærende element i prosjektet, og totaliteten gjør det unikt i verdenssammenheng, sier ansvarlig arkitekt for det nye Tøyenbadet i Asplan Viak, Halvard Heskestad Waage.

Små vink til det gamle Tøyenbadet og nabolaget

Parallelt med å ha ferdigstilt den innvendige takkonstruksjonen, er prosjektet i sluttfasen med å montere den 11 meter høye glass- og aluminiumfasaden. Fasaden skal senere i høst påmonteres limtrefinner som en del av det estetiske uttrykke.

– De åpne, store glassflatene gir et lett uttrykk og en jevn fasaderytme. Sammen med taket, som bæres av søyler i tre og danner en samlende form over alle innvendige funksjoner, kan det gi assosiasjoner til en «paviljong i parken», forteller Heskestad Waage.

Glassfasaden er montert over en base i betong som er et prinsipp videreført fra det gamle Tøyenbadet. I hovedinngangen skal det monteres et spektakulært undervannsglass inn til stupebassenget som et vink til de runde glassvinduene i det tidligere badeanlegget. Flislagte overflater og garderober skal kles med fargesterk flis og kompaktlaminat i røde og oransje toner, som små drypp av farger vi finner igjen i nabobebyggelse, gatemiljø og taklandskap på Tøyen.

– Tøyenbadet har i en generasjon vært Oslos største og mest kjente badeanlegg, og for mange var det et ikonisk bygg. Jeg er veldig fornøyd med at vi viderefører noen prinsipper og tar med oss noen minner, samtidig som det nye bygget får sin helt egen identitet, sier Rina Mariann Hansen, byråd for næring og eierskap.

Planlagt ferdig i 2024

De innvendige arbeidene er i full gang, og i løpet av høsten skal rundt 5 800 kvadratmeter med vegger og gulv flislegges i det nye anlegget. Samtidig skal prosjektet montere innendørs og utendørs vannsklie, samt ferdigstille stålbassengene innendørs frem mot jul. På nyåret er planen å begynne å fylle bassengene innendørs med vann.

Det er god aktivitet på byggeplassen med rundt 200 personer som nå jobber for at det nye Tøyenbadet skal stå ferdig sommeren 2024. Etter at badet er ferdigstilt vil det imidlertid være behov for en periode hvor Oslobygg tester og går gjennom det nye bygget med Bymiljøetaten som skal drifte det. Det nye Tøyenbadet er et unikt og komplisert bygg, men planen er å åpne badeanlegget for publikum i 2024.

Økt bassengkapasitet

Det nye Tøyenbadet skal bestå av både et innendørsanlegg, et utendørsanlegg og en fullverdig flerbrukshall. Med totalt sju bassenger og en vannflate på 2 700 kvadratmeter, vil det nye anlegget bli Oslos største badeanlegg og gi et variert badetilbud til idretten, skole, helse, mosjon, lek og velvære. Det nye anlegget vil få 2,5 ganger større vannflate enn det gamle Tøyenbadet, og bidra med økt bassengkapasitet i Oslo.

#oslobygg kf #tøyenbadet
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0