Byggeindustrien
4 minutter lesetid

Ny møteplass vokser frem i Stavanger

3/06/2022, 14:17
Ny møteplass vokser frem i Stavanger
Området bak sykehjemmet i Lervig skal bli en møteplass for bydelen med skole, barnehage, flerbrukshall og kontorer. Illustrasjon: Stavanger kommune
Magnus Kvandal Magnus Kvandal
Like 0

Helt siden Lervig sykehjem på Storhaug sto ferdig i 2018 har området på baksiden av den nye bygningen vært en temmelig ugjestmild og rotete byggeplass, omgitt av gjerder og ville busker. Men slik skal det ikke forbli.

I løpet av de neste to årene skal det såkalte Lervigskvartalet bygges opp her og bli en ny møteplass i bydelen. Det blir en park, omgitt av nye bygninger som gir plass for skole, barnehage og flerbrukshall i tillegg til kontorer, næringslokaler og et parkeringsanlegg. Byggeprosjektet er ett av de største i kommunen på mange år. 

Skanska er totalentreprenør for prosjektet. Selskapet gikk seirende ut av anbudsrunden, og den 18 januar møttes regiondirektøren for Skanska Bygg Sør, Jone Klingsheim, og kommunens direktør i Bymiljø og utbygging, Leidulf Skjørestad, for å skrive under kontrakten – verdt 750 millioner kroner pluss moms.

De var fornøyd med avtalen begge to.

– Skanska leverte et veldig godt anbud, og da vi vurderte både kvalitet, kompetanse og pris samlet skilte Skanska seg ut det beste tilbudet. Det gjør oss trygge på at de kommer til å levere på en god måte, sa Leidulf Skjørestad i en pressemelding da.

– Vi er veldig glade for å få være med på dette spennende og ikke minst nytenkende byggeprosjektet som vil bidra til å utvikle bydelen Storhaug i Stavanger. Prosjektet passer godt inn i vår portefølje og vi får brukt bredden i vår kompetanse i gjennomføringen, la Skanskas Jone Klingsheim til.

Et omfattende grunnlagsarbeid har pågått i flere måneder, og utfordrende forhold gjorde at prosjektet ble forsinket med noen uker. Men nå i slutten av mai er det endelig klart for selve byggeprosessen å starte. Det arbeidet er Lars Brovold ansvarlig for. Han er prosjektsjef for Skanska Bygg Sør, og gler seg til å komme i gang.

– Vi starter vår del den 23 mai og kommer godt i gang med arbeidet i juni. Da begynner vi med fundamentene og gjør klart for elementmontasje den 1 oktober. Den prosessen tar fort et halvt år frem til våren neste år, sier han til Industry Radar.

Når byggingen går i gang er omtrent halve av tomten klargjort for byggestart, sier Lars Brovold. Det gjenstår fortsatt en del arbeid med spunting langs tomtegrensen, noe som viste seg være mer utfordrende enn ventet.

Arbeidet med spunting langs tomtegrensen viste seg være mer utfordrende enn ventet. Foto: Stavanger kommune

– Men det skal ikke forhindre oss. Tomten er stor, og i den enden vi begynner i er den ferdig. Det er på den sørlige siden som de har litt utfordringer.

Størrelsen på bygget kommer med sine egne utfordringer. Byggearealen er 25 000 kvadratmeter – det betyr at det er veldig mye material som skal fraktes inn og ut fra tomten. 

– Og gatene utenfor er ganske travle, spesielt fylkesveien på den vestre siden. Så en utfordring blir logistikken, og få ting til å flyte. Vi bygger også to av husene i massiv tre, det gir også en del utfordringer i forhold til fuktighet og den slags. Men det skal vi nok klare, sier Lars Brovold.

Lervigsprosjektet skal miljøsertifiseres ifølge Breeam-Nor, med ambisjonen om å nå nivået «very good». Det er helt midt på poengtreet – over «pass» og «good», men ikke like bra som «excellent» og «outstanding». Miljøsertifiseringen stiller tross det en del krav på en rekke rutiner under byggeprosessen.

– Det er en del praktiske ting. Vi måler vann- og strømforbruk og det stilles krav på produktene som brukes i bygget, kildesortering og så videre. Vi har en ramme som vi må må være innenfor. Gammeldags epoksy har vi for eksempel ikke lov å bruke.

Breeam-nor-sertifiseringen var et viktig punkt da Skanska valgte ut sine underleverandører, sier Lars Brovold.

– De fleste har vi valgt fordi de har vært borti dette før. Da er det enklere, fordi alle vet hva som gjelder.

Den 24 september 2024 skal prosjektet være helt ferdig. Da flytter skoleklasser inn, og nye skoler åpnes. Frem til dess må innbyggerne i området stå ut med en del støy.

#lervigskvartalet #stavanger
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0