Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Oslo-startup skal gjøre bygningsdokumentasjon lettvint – samler 20 millioner

7/06/2022, 13:23
Oslo-startup skal gjøre bygningsdokumentasjon lettvint – samler 20 millioner
De ansatte i Findable. Foto: Pressebilde
Magnus Kvandal Magnus Kvandal
Like 0

Samfunnet i stort er kommet langt med digitalisering. Men dokumentasjon av bygninger og deres vedlikehold, drift og forvaltning fortsatt i stor grad avhengig av papir, permer og manuell sortering. Det er et system som krever store ressurser – ifølge denne rapporten fra 2021 er det estimert at ineffektiv tilgang til bygningsdokumentasjon koster eierne omtrent 20 kroner per kvadratmeter og år i Europa.

Det Oslobaserte oppstartsselskapet Findable vil endre på dette. Selskapet, som ble etablert i 2020, har utviklet en skybasert tjeneste som digitaliserer all dokumentasjon og gjør den søkbar.

I tillegg brukes kunstig intelligens til å kategorisere dokumenter automatisk. Programvaren kan analysere overskrifter, bilder og tegninger, og raskt konkludere hva slags dokument det er og hvordan det skal organiseres.

– Enkelt forklart så bruker vi tilsvarende teknologi som automatisk sorterer fotoalbum basert på ansiktsgjenkjenning. Vi bruker den på dokumenter istedenfor ansikter. Slik kan vi automatisere arbeidet. Systemet vårt leser flere språk, og tilnærmer seg dokumenter slik vi mennesker gjør det: Vi kan se hva som er overskriften, eventuelle bilder og tegninger, og konkluderer raskt med hva dokumentet viser, sier Findables sjef Fredrik H. Wisløff i en pressemelding.

Nå har Findable fått med seg tre nye investorer. Construct Venture, Kompas Venture Capital og Malling & Co Venture går til sammen inn med 20 millioner kroner – penger som skal brukes til å skalere opp virksomheten og utvide kundebasen.

– Vi ser nå muligheten til å bygge noe stort og meningsfullt som løser et reelt problem og vil ha en positiv effekt på bærekraft, sier Fredrik H. Wisløff.

Findable har allerede i sitt første virksomme år skaffet seg kunder som Statsbygg, Stavanger kommune, Malling & Co og AF Gruppen.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0