Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Prisdryss til den norske ambassaden i USA

3/04/2023, 09:42
Prisdryss til den norske ambassaden i USA
FOTO ALAN KARCHMER
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Det er alltid gøy å vinne! Dette har blitt et veldig vellykket prosjekt, og da er det gledelig at arbeidet vårt blir satt så stor pris på, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Ambassaden i den amerikanske hovedstaden bestod inntil nylig av en ambassadørbolig fra 1931 og et kanselli med kontor, møtelokale og servicefunksjoner fra 1978.

I prosjektet ble kanselliet totalrehabilitert med Fentress Architects som arkitekter. For å minimere prosjektets CO2-avtrykk ble råbygget og bærende konstruksjoner beholdt. 40 år gammel kalkstein i fasaden er gjenbrukt, fasaden er åpnet opp med større glasspartier, bygget er blitt universelt utformet og hagen er planert. Prosjektet har gitt mer effektiv arealbruk og åpner for enda høyere aktivitet på ambassaden.

– Det kanskje aller viktigste ved rehabiliteringen er likevel at funksjonaliteten til ambassadørboligen og kanselliet har økt betraktelig fordi vi har knyttet de sammen med noe helt nytt, forteller Nikolaisen.

Atlanterhavshallen er både et forsamlingslokale, en hagestue og en stor passasje mellom de to andre bygningene. Her er det plass til 200 personer, og hallen blir nå brukt daglig til både møter, arrangementer og andre tilstellinger. Hallen sin glassfasade mot hagen kan åpnes heilt og kople rommet sammen med uteområdene, som tidligere var lite i bruk.

Prisverdig arbeid

Arbeidene med ambassaden er blitt svært godt mottatt siden åpningen i desember 2021.

Prosjektet er blitt nominert til en rekke priser og har vunnet flere innen både arkitektur, design og materialvalg. Blant annet har ambassaderehabiliteringen vunnet prisen for beste byggeprosjekt i Washington DC i 2022, for gjenbruk av kalkstein og treverk, og for bruken av resirkulert kopper på taket på hagestuen.

Prisande inkluderer:

  • Grand Award, AIA DC, 2022
  • Award in Architecture, AIA DC, 2022 for design excellence
  • Excellence Award, Metal Construction News, 2022
  • Best of the Year Awards Finalist – Government Institutional, Interior Design Magazine, 2022

Prosjektet er framover òg nominert til flere priser:

  • AIA National
  • International Architecture Awards
  • American Architecture Awards
  • Architizer A+ Awards
  • Structural Engineer’s award for Renovations under $25M

– Vi krysser fingrene og håper på flere førsteplasser, men det viktigste for oss er uansett at vi har gjennomført et godt prosjekt, som brukerne av bygningene er godt fornøgde med, sier Harald Nikolaisen.

#ambasade #statabygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0