Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Rosenkrantztårnet gjenåpnet

24/08/2023, 09:36
Rosenkrantztårnet gjenåpnet
Rosenkrantztårnet er gjenåpnet etter syv års restaurering.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Historien om Rosenkrantztårnet er historien om byen blant de syv fjell. Det er historien om det norske samfunnet. Det er historien om oss. Vi sier ofte at vi må se fremover, men vi må se bakover også. Derfor er det viktig at vi tar vare på Rosenkrantztårnet og historien det rommer, sa Mjøs Persen under gjenåpningen tirsdag 22. august, og la til:

– Den storstilte restaureringen sikrer at nye generasjoner vil kunne lære om fortiden, og at byens fortsatt vil kunne feste blikket på tårnet som har vært et kjennemerke og en del av bybildet i hundre år. Jeg vil rette en stor takk til alle som har bidratt i den krevende og langvarige jobben.

Tilstanden for Rosenkrantztårnet ble vurdert i 2014. Rapporten sa at store forbedringer var nødvendige og umiddelbare tiltak ble anbefalt. Regjeringens tiltakspakke i 2016 ga 15 millioner til første fase av fasadearbeider på tårnet.

– Etter det har vi restaurert tak og fasader. Vann har alltid vært en utfordring. Vann har rent inn fra vegger, tak og vektergang, men nå er tårnets tak og fasader rehabilitert, fortalte direktør eiendomsutvikling og forvaltning Elin Karfjell i Statsbygg.

Bergens stolthet

Bymuseet har ansvar for daglig drift og formidling av Rosenkrantztårnet og Håkonshallen.

– Vi er svært glade for at vi etter flere års restaureringsarbeid endelig kunne ta ned stillasene og vise frem Rosenkrantztårnet i all sin prakt. Dette kulturminnet og landemerket har vi alle eierskap til. Statsbygg har gjort en svært god jobb med restaureringen. Dette er viktig at vi som samfunn prioriterer ressurser til ivaretakelse av våre kulturminner, og det håper vi vil fortsette også i krevende økonomiske tider, fortalte direktør Marianne L. Nielsen for Bymuseet.

Ordføreren i Bergen, Linn Kristin Engø, kastet også glans over arrangementet:

– Pisa er ikke det samme uten det skjeve tårnet, Paris er ikke det samme uten Eiffeltårnet og Bergen ville selvsagt ikke vært den samme byen uten vår stolthet: Rosenkrantztårnet. Dette er gledens dag. Gratulerer til alle bergensere, og tusen takk for alle som har bidratt, sa ordføreren.

Fakta

  • Rosenkrantztårnet er det fremste renessansebygget i Norge. Den eldste delen er fra cirka 1270, men tårnet fikk sin hovedform slik vi ser det nå rundt 1563.
  • Statsbygg forvalter Håkonshallen, Rosenkrantztårnet, Stallbygningen, Portkastellet og Jørgen Hanssøns ringmur. De andre byggene på Bergenhus er forvaltet av Forsvarsbygg.
  • Statsbygg startet opp på byggeplassen i 2017, og i mai i år ble stillasene tatt ned.
  • Kostnadsramme: 73 millioner
#bergen #rosenkrantztårnet #statsbygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0