Byggeindustrien
3 minutter lesetid

Stadig flere og større konkurser

4/06/2024, 07:00
Stadig flere og større konkurser
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Dette sier Creditsafe i en pressemelding.

Etter til dels store svingninger i statistikkene i årets fire første måneder – noe som sannsynligvis kan tilskrives at påsken i år falt i mars – var vi i mai tilbake på en mer stabil utviklingskurve. 327 konkurser i årets femte måned tilsvarer en økning på 13%, sammenlignet med 289 konkurser i mai i fjor.

Dette er det høyeste antallet konkurser i mai siden 2019. Totalt har 1679 selskaper gått konkurs så langt i år, en økning på drøye 5% sammenlignet med fjorårets 1598 konkurser.

– Dette er helt i tråd med den utviklingen vi regnet med å se i 2024, med en svak økning i konkurser fra fjoråret, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

– Som forventet er det bygg- og anleggsbransjen som er den store konkursdriveren. Her ser vi fremdeles en kraftig økning i konkurser, og en utviklingskurve som er betydelig brattere enn for næringslivet generelt, tilføyer han.

Flest konkurser og størst økning

54 konkurser innen kategorien “Oppføring av bygninger” gir en konkursøkning på 26% sammenlignet med mai i fjor (43 konkurser), altså dobbelt så høyt som den generelle utviklingen.

For bransjekategorien “Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet” er tallene enda mer foruroligende: 54 konkurser tilsvarer en økning på hele 59%, sammenlignet med fjorårets 34 konkurser.

– Tallenes tale er klare: Bygg og anlegg er bransjen med flest konkurser, de største konkursene og den klart største konkursøkningen i prosent, påpeker Fjærestad.

Milliardselskap konkurs

Den mest profilerte konkursen i mai var ferdighusleverandøren Bolig Partner AS. Selskapet, med hovedkontor på Hamar, rapporterte en omsetning på rett i overkant av én milliard kroner i 2022, og hadde 132 ansatte.

Nummer to på månedens toppliste var søsterselskapet Bolig Partner Prosjekt AS, med en omsetning på 339 millioner i 2022, etterfulgt av nok en byggentreprenør, XTM Bygg AS, med 86 ansatte og en omsetning på 179 millioner kroner i 2022.

Totalt seks av månedens ti største konkurser kom innen bygg og anlegg, og av de fire øvrige konkursene på listen var tre av dem i bransjer med tilknytning til denne sektoren.

– Vi ser en stadig tydeligere trend der eksempelvis bemanningsselskaper, transportselskaper og interiørselskaper som hovedsakelig retter seg mot bygg- og anleggsbransjen nå sliter mer og mer, kommenterer Fjærestad.

Kraftig økning i Innlandet

På fylkesbasis var det kun tre fylker med grønne konkurstall i mai: Trøndelag hadde en konkursnedgang på 22%, Møre og Romsdal 20% og Oslo 10%.

Samtlige av landets øvrige 12 fylker hadde en økning i større eller mindre grad.

Innlandet er fylket som kom verst ut i mai. 36 konkurser tilsvarer en økning på hele 260% sammenlignet med fjorårets 10 konkurser. Videre følger Agder, med en økning på 92%, og fylkene som i fjor utgjorde Troms og Finnmark, med en økning på 67%.

#creditsafe #konkurs
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0