Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Statsbygg vant «Årets prosjekt»

13/06/2023, 07:30
Statsbygg vant «Årets prosjekt»
ÅRETS PROSJEKT K2 ved Høgskolen på Vestlandet i Bergen ble kåret til årets prosjekt av Prosjekt Norge. K2 er et nybygg på campus Kronstad. Foto_Hans_Fredrik_Asbjornsen
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Prisen ble delt ut på et partnerforum i Prosjekt Norge torsdag 8. juni.

Juryen begrunnelse for tildelingen er at K2 ble levert på tid og kostnad, var uten skader, er fremragende innen bærekraft og har tatt i bruk innovative løsninger og digitale verktøy. I tillegg har prosjektet hatt god leverandørstyring.

– I sum fremstår K2-prosjektet som en verdig vinner, som scorer høyt på alle kriteriene, uttalte Kjersti Kvalheim Dunham, som delte ut prisen på vegne av juryen.

Til daglig jobber hun som divisjonsdirektør for bygg og konstruksjon i Norconsult. Statsbyggs prosjekt K2 ble omtalt som knepent bedre enn Sykehusbyggs prosjekt for nytt Tønsberg sykehus, som også mottok utmerkelsen «Årets prosjekt».

– Det er stor stas å få en slik pris og bli verdsatt på denne måten, sa prosjektleder Lars Christian Gomnæs i Statsbygg, som tok imot prisen.

Han ville gjerne dele prisen med andre, og framholdt det gode samarbeidet med alle de involverte i prosjektet som helt avgjørende for at prosjektet ble en suksess.

Produserer energi

K2 er miljøklassifisert som BREEAM-NOR Excellent. Miljøstandarden er ZEB-O-EQ. Det betyr at det ikke bare er et nullutslippsbygg, men at det produserer mer energi enn det forbruker. Dette har resultert i kraftige kutt i energibruken, som følger med driften av bygget.

Bygget har passivhusstandard, noe som innebærer bruk av ekstra isolasjon. Det er solceller over hele taket, og bygningen får varme og kjøling fra energibrønner med varmevekslere. Blant annet ble eksisterende brønnpark utvidet, kombinert med 1550 kvm solceller på taket. Bare solcellene produserer nok energi tilsvarende 14-15 husstander.

«Edens hage»

K2 ble opprinnelig kalt «Edens hage» i arkitektenes vinnerutkast tidligere i byggeprosessen. Midt i bygningen ligger et atrium, som går over seks plan opp til et glasstak. I atriets førsteetasje står det tre trær på 4,5 meter, drøyt 30 busker og et lag med mose. Rundt grøntarealet er det en sammenhengende og buet benk.

Nybygget på Kronstad omtales som Vestlandets mest moderne undervisningsbygg. Utformingen og møbleringen av bygget understøtter nye måter å jobbe og undervise på. For eksempel er auditorier tilrettelagt for strømming og fjernundervisning i tillegg til klassisk undervisning. Også arbeidsplassene i bygget har en moderne utforming. Sammenhengen i form, funksjon, materialbruk og fasadeuttrykk gjør at K2 skaper en helhetlig campus på Kronstad sammen med det opprinnelige høyskoleanlegget.

#bergen #høgskolen på vestlandet #k2-prosjektet #statsbygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0