Byggeindustrien
3 minutter lesetid

Tøyenbadet først ut med teknologi som revolusjonerer avfallshåndtering på byggeplasser

14/12/2023, 08:08
Tøyenbadet først ut med teknologi som revolusjonerer avfallshåndtering på byggeplasser
Ulrikke Lien i Sensorita viser frem sensoren på en 10m container. Foto: Sensorita
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Gjennom miljøselskapet Ragn-Sells AS og teknologiselskapet Sensorita er dette et av de første byggeprosjekter i Norge der en løsning for nivåmåling i åpne containere testes ut i full drift. Tidligere har løsningen kun blitt testet i kontrollerte miljøer, med gode tilbakemeldinger.

Automatiske bestillinger uten manuelle kontroller

Tilbake i 2020 kom Jon Lille-Schulstad og Andreas Brønmo fra Ragn-Sells i kontakt med gründer Ulrikke Lien og hennes selskap Sensorita, en Oslo-basert leverandør av sensorer og programvare til avfallsbransjen. Ragn-Sells hadde et behov om å kunne måle fyllingsgrad i åpne containere på byggeplasser.

Ulrikke Lien tok utfordringen, og sammen med sine folk utviklet de sensorer som var til dette formålet. Det som gjør Sensorita sin teknologi unik, er at den ved hjelp av radarbilder og maskinlæring kan identifisere fyllingsnivået i store åpne avfallskontainere. Dette gjør det mulig for Ragn-Sells å kunne automatisere bestillingen av tømming og bytte av containere, samt lokalisere utstyret. 

Nyttig for både miljøselskapet, entreprenøren og miljøet

På byggeplasser, der effektiv avfallshåndtering er avgjørende for et vellykket prosjekt, kan dette spare opp til en hel arbeidsdag hver uke. I dag brukes mye tid på å overvåke fyllingsnivå og å bestille tømminger av containere. Kyrre Sletteberg som er Driftsleder i AF Gruppen sier det er spennende å være med på testing av ny teknologi. Han ser for seg at det kan frigjøre tid som går til overvåking og bestillinger. 

Ved å utnytte teknologien til Sensorita samles det inn nye innsikter som bidrar til at Ragn-Sells kan tilby helt nye tjenester i markedet. Ragn-Sells kan nå snakke om kapasitet til kunder istedenfor bare en container som kan fylles. Ved å redusere andelen overfylte containere bidrar det til mer effektive, tryggere anleggsplasser og mindre feilsortering, noe som er bra for alle parter. For Oslobygg er det viktig å kunne sammenligne data og informasjon på tvers av byggeprosjektene. I tillegg er dette miljøvennlig i den forstand at man heller ikke henter halvfulle containere og unngår unødvendig transport. 

Godt samarbeid

-Vi er svært glade for å kunne bidra med vår avanserte teknologi til et viktig prosjekt som Tøyenbadet. Ved å automatisere avfallshåndteringen kan vi bidra til å øke effektiviteten og å redusere kostnadene for byggeprosjektet. Vi ser frem til å fortsette og å utvide samarbeidet med Ragn-Sells innenfor avfallshåndtering, sier Ulrikke Lien, gründer og daglig leder i Sensorita.

Digitaliseringsansvarlig i Ragn-Sells, Andreas Brønmo istemmer:

-Samarbeidet med Sensorita passer perfekt med vår målsetning om å tilby innovative avfallshåndteringsløsninger. Vi ser en stor mulighet til å øke kundenytte og å spare tid hos våre kunder ved å automatisere bestillingsprosessen rundt avfallshåndtering. Samtidig ser vi at dette kan redusere mengden overfylte containere, som igjen bidrar til bedre sortering og redusert HMS-risiko på kundens arbeidsplasser og for våre sjåfører. 

-Videreutvikling av løsningen kan bidra til at vi sikrer renere materialer, og etter hvert utvikler nye tjenester til markedet, det må vi om vi skal over til et mer sirkulært samfunn, avslutter Brønmo.

#af gruppen #oslobygg #tøyenbadet
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0