Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Unik løsning for Idres nye gondolheis

2/04/2024, 09:00
Unik løsning for Idres nye gondolheis
Foto: Åsbacka Bygg
Redaksjonen Redaksjonen
Like 0

I mai 2022 ble spaden satt i jorda for Idre Fjälls nye gondolheis. Heisen, som har fått navnet Sydgondolen, har tre stasjoner – en dalstasjon, mellomstasjon og toppstasjon, og med sin lengde på 2 300 meter og 80 gondoler har heisen kapasitet til å transportere 3 000 personer i timen.

I februar 2023, etter litt under ett år med bygging, kunne de første gjestene ta heisen opp til toppen. Ifølge Peter Enian har prosjektet hatt en spennende, men utfordrende byggeprosess.

– Byggingen av den nye heisen kom med flere utfordringer som har krevd ulike og unike løsninger. Blant annet har vi gravd ned en 60 x 25 meter lang gondolgarasje og til mellomstasjonen måtte vi pæle i den bratte skråningen. Vi har også måttet gjøre geologiske undersøkelser og sprenge store mengder stein, sier han.

To vaiere og heisstasjoner i tre

Heisstasjonene, både mellomstasjonen og toppstasjonen er bygget i limtre, og som Peter Entian forteller ble mellomstasjonen bygget i en bratt skråning.

– Det gjorde at vi også måtte forsterke stasjonen med en stor stålkonstruksjon i bunnen. Dette, kombinert med pælingen, holder stasjonen oppe i den bratte skråningen.

En annen og spesiell løsning er et system slik at heisen kan brukes selv i dårlig vær på toppen.

– Egentlig består gondolheisen av to kombinerte heiser. Det er en kabel opp til mellomstasjonen og en annen fra mellomstasjonen til toppstasjonen. På denne måten kan vi velge om vi vil bruke hele strekningen eller bare den nedre. Samtidig drives gondolheisen av likestrømsmotorer i stedet for de tradisjonelle vekselstrømsmotorene, noe som gir både bedre økonomi og større pålitelighet. Sammen skaper dette en unik løsning, sier Peter Entian.

Hvordan vil du oppsummere prosjektet?

– Jeg vil si at stikkordene for byggingen har vært utfordrende og nyskapende. Resultatet har blitt et utrolig fint løft, og til tross for at tiden rant litt av gårde i forhold til hva vi først hadde sett for oss, klarte vi å fullføre byggingen på under ett år, sier Peter Entian og avslutter:

– Mottakelsen er selvfølgelig også ekstra morsom. Våre gjester har vært veldig fornøyde med den nye heisen og så langt har alt fungert perfekt.

#gondol #idre fjäll
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0