Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Utvidelse av Edvard Munch VGS inn i Kunstindustrimuseet

26/01/2023, 10:03
Utvidelse av Edvard Munch VGS inn i Kunstindustrimuseet
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Det er et omfattende, spennende og unikt prosjekt Oslobygg nå skal gjennomføre sammen med Betonmast, forteller Oslobygg i en pressemelding.

Edvard Munch videregående skole flyttet inn i lokalene til den tidligere Statens Håndverks- og kunstindustriskole i 2015, som stod ferdig samtidig med Kunstindustrimuseet i 1903. Bygningene fyller til sammen ut hele enden av kvartalet mot Ullevålsveien mellom Nordahl Bruns gate og St Olavs gate.

Bygningene er viktige for norsk kulturhistorie og var i sin samtid et løft for kunstindustrien og for kunst- og håndverksfagene. På den tiden utgjorde de sammen ett av Oslos største og mest påkostede byggverk.

– Dette er et prosjekt vi gleder oss til å komme i gang med. Mye av rehabiliteringen dreier seg om tilbakeføring og rekonstruksjon av det originale, slik det var da bygget sto ferdig i 1903. Det krever at utførende har god kunnskap om antikvarisk rehabilitering og rekonstruksjon, og samtidig skal bygget tilrettelegges og fungere best mulig for fremtidige brukere og generasjoner, sier Eli Grimsby, administrerende direktør i Oslobygg.

Planløsningen skal underordnes Kunstindustrimuseet rominndeling. Store og arealkrevende funksjoner vil flyttes fra Edvard Munch vgs. til museets lokaler, og klasserom skal legges til dagens Edvard Munch for å redusere korridorbehovet. Hovedinngang for hele skoleanlegget legges til St Olav gate.

– Dette er et stort og unikt prosjekt, der vi skal utvikle et ærverdig og flott bygg til en aktiv skole for neste generasjon. Å slå sammen det gamle Kunstindustrimuseet med en skole i drift er teknisk veldig utfordrende og spennende. For å realisere dette spesielle prosjektet, kreves kompetanse, kvalitet og samspill av beste klasse, og jeg er utrolig stolt av teamet vårt som har vunnet denne prestisjefylte jobben, sier Stine Aa. Pedersen, daglig leder i Betonmast Oslo.

Bygningen er fredet, og Oslobyggs prosjektledelse har samarbeidet godt med Byantikvaren i Oslo, og sammen har man kommet frem til gode hovedgrep som ivaretar bygningens historikk. Det skal benyttes originale mur- og malingstyper, samt teknikker slik det ble gjort ved rehabiliteringen av Edvard Munch skole. Alle vinduene skal rehabiliteres. Det kreves kunnskap om blant annet stukkmarmor og terrasso. Museet inneholder i tillegg dekorasjoner i hoved-trapperommet, samt fresker og brystninger av Gerhard Munthe. Disse skal rehabiliteres og rekonstrueres.

Kontrakten gjennomføres som en samspillsentreprise i to faser, hvor andre fase er opsjon.

Tiltaket består av rehabilitering og ombygging av i alt 11 600 m2 BTA, hvorav 6 600 m2 BTA er i museet og ca. 5 000 4 000 m2 BTA i eksisterende Edvard Munch VGS.

Den nye skolen er dimensjonert for over 1200 elever.

Forventet byggestart: sommer/tidlig høst 2023 og  kontraktstørrelse: ca 500 mill eks mva

#betonmast #edvard munch vgs #kunstindustrimuseet #oslobygg kf
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0