Eiendom
2 minutter lesetid

Internasjonal pris for digital bolighandel

27/05/2024, 12:00
Internasjonal pris for digital bolighandel
Ny pris: Ida Haukedalen fra Kartverket og Hanne Nordskog-Inger fra Eiendom Norge. Foto: Kartverket.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Denne uken mottok Kartverket prisen for «Excellence in National Mapping for Financial Services» for prosjektet «digital samhandling ved bolighandel» under Geospatial World Excellence Award 2024 på Geospatial World Forum.

Det skriver Kartverket på sine sider.

– Det er med stor ære vi mottar denne prisen. Det er inspirerende at arbeidet vi gjør i Norge blir lagt merke til internasjonalt. Samarbeidet vi har fått til i prosjektet, mellom banker, eiendomsmeglere og Kartverket er unikt, sier Ida Haukedalen i Kartverkets eiendomsavdeling.

Sparer milliarder

I februar mottok prosjektet også «Bedre stat-prisen» av Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP).

– Dette tiltaket fører til at samfunnet som helhet sparer mange milliarder kroner. I tillegg kan andre deler av forvaltningen lære av det.

– Da tenker jeg blant annet på hvordan Kartverket har fått til god samhandling mellom offentlige og private virksomheter. Å samhandle på tvers av sektorer vil bli stadig viktigere i forvaltningen, sa Vedum den gang.

Grønn suksesshistorie

Fagsjef Hanne Nordskog-Inger i Eiendom Norge understreker de gode resultatene til prosjektet.

– Prosjektet Digital samhandling i bolighandelen er en suksesshistorie i alle ledd. Tidligere statsminister Erna Solberg har fremstilt det som et forbildeprosjekt for digitalisering i Norge, nettopp fordi dette bidrar til økt produktivitet, forteller Nordskog-Inger.

– Vi får mer for mindre og gevinstene vokser, sier hun og påpeker at andelen som bruker digital tinglysing stadig øker.

– Det er gledelig å se at andelen nå er på nesten 60 prosent, og mer skal det bli. Dette er noe alle partene i bransjen tjener på, og vi ser også at forbrukeren setter pris på at bolighandelen i større og større grad gjøres digitalt, sier Nordskog-Inger.

Om digital eiendomshandel:

  • 2016 – BITS og Eiendom Norge tar initiativet til digital samhandling mellom bank og eiendomsmegler.
  • 2017 – Elektronisk tinglysing åpnes av Kartverket og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).
  • 2019 – Regjeringen åpner for bruk av Altinn i bolighandelen.
  • 2021 – E-tinglysing blir mer og mer vanlig i bolighandelen. 1. januar 2020 ble 1 prosent av dokumentene i bolighandelen tinglyst digital. I november 2021 ligger tallet på 44 prosent.
  • 2022 – Over halvparten tinglyser digitalt under bolighandelen og første digitale kjøpekontrakt blir delt mellom bank og megler.
#eiendom norge #kartverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0