Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Spaden i jorda for det nye 22. juli-senteret

3/05/2023, 08:08
Spaden i jorda for det nye 22. juli-senteret
REKKE Kunnskapsminister Tonje Brenna med spaden, flankert av fra venstre: Astrid Hoem, leder i AUF, Lena Fahre, direktør ved 22. julisenteret, Tor Inge Kristoffersen fra Støttegruppen etter 22. juli og næringsminister Jan Christian Vestre.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– For å forstå hvordan hat og ekstremisme vokser, må vi snakke sammen. 22. juli-senteret er et sted man både kan minnes og der nye generasjoner kan lære. Min erfaring er at ungdommene jeg møter på 22. juli-senteret er flinkere til å snakke om hat og ekstremisme, enn mange voksne. Jeg er glad for at senteret snart vil ta imot mange tusen elever og andre som lærer hva som skjedde 22. juli 2011 i permanente lokaler, sier Tonje Brenna.

Med seg hadde Brenna også næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), AUF-leder Astrid Hoem, representanter fra Støttegruppen etter 22. juli og fra 22. juli-senteret.

– 22. juli-senteret ser virkelig frem til byggestart av et permanent senter. Sammen med Støttegruppa, AUF og andre samarbeidspartnere skal vi nå bygge et minne- og læringssenter som belyser årsaker til og konsekvensene av 22. juli og andre terrorangrep både nasjonalt og internasjonalt, sier Lena Fahre, direktør ved senteret.

Senteret blir på to tusen kvadratmeter og over tre ganger så stort som dagens midlertidige senter. Senteret vil gå over to etasjer og bestå av både nybygde og rehabiliterte arealer. På Johan Nygaardsvolds plass mot Akersgata og G-blokken blir det bygd en inngangspaviljong.

Under bakkenivå bygges nye lokaler med resepsjon, utstillingslokaler og publikumsfasiliteter. En trapp og heis fører opp til 1. etasje i Høyblokken der østre og vestre paviljong og mellombygget vil inngå som en del av 22. juli-senteret. Her kommer utstillingsrom og kontorer.

– Vi er glade for å være i gang med dette viktige byggeprosjektet, som skal bidra til at 22. juli-senteret kan formidle kunnskap om terrorangrepene og ekstremisme til fremtidige generasjoner. Vi har stor respekt for oppgaven vi har fått av Kunnskapsdepartementet, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

22.juli-senteret ble opprettet i 2015 i Høyblokken. Nå holder det til i midlertidige lokaler i Teatergata.

Fakta:

Plassering: I og ved Høyblokken
Byggestart: Oppstart av graving og masseuttak vår 2023
Forventet innflytting: 2025
Byggherre: Statsbygg
Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet
Prosjekteringsgruppe: Team Urbis
Entreprenør: Skanska

#22. juli-senteret #skanska #statsbygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0