Eiendom
2 minutter lesetid

Sparer 2,4 mrd i kontorleie

13/05/2024, 07:00
Sparer 2,4 mrd i kontorleie
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) var svært fornøyd med Statsbyggs arbeid med statlige lokaler da 2023-rapporten ble lagt fram på Deichman Bjørvika.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Vi må få mer ut av hver offentlig krone vi bruker. Ved å bruke Statsbygg som rådgiver, har vi til nå spart 2,4 milliarder kroner som vi heller kan bruke på andre ting, som bedre og mer tilgjengelige tjenester for folk. Det er bra for staten, men enda bedre for innbyggerne. Dette er et godt utgangspunkt og jeg forventer at summen fortsetter å øke når enda flere tar Statsbyggs rådgivertjeneste i bruk, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

De seneste årene er det tatt flere grep for å redusere statens utgifter til kontorlokaler: Statsbygg-databasen Statens lokaler har gitt en langt bedre oversikt over hva staten eier og leier, og er blitt et viktig verktøy for å planlegge arealbruk. Regjeringen har også pålagt statlige virksomheter å bruke Statsbygg som rådgiver når de skal inngå leiekontrakter med samlet verdi over 30 millioner kroner.

Tiltakene gir svært gode resultater. Det viser den årlige Statens lokaler-rapporten, som digitaliserings- og forvaltningsministeren la fram i sist uke. Leiekontraktene Statsbygg har inngått siden 2018 vil samlet spare staten for 2,4 mrd. i løpet av kontraktsperiodene.

– En av Statsbyggs viktigste oppgaver er å finne gode og effektive lokaler til statlige virksomheter. Mange har hatt mer plass enn de egentlig har hatt behov for, særlig i en jobbhverdag hvor vi er mer mobile og kan jobbe fra flere steder. Da er det en vinn-vinn-situasjon å finne nye lokaler, som er enda bedre tilrettelagt for dem som jobber der, samtidig som utgiftene reduseres fordi man bare bruker det arealet man faktisk trenger, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Hovedårsaken til de reduserte leiekostnadene er først og fremst arealeffektivisering.

– I tillegg inngår vi kontrakter i mer energieffektive og dermed billigere bygninger, sier Nikolaisen.

Statens lokaler i tall

  • I 2023 inngikk Statsbygg 21 leiekontrakter fra Kristiansand til Karasjok. 1232 statsansatte fikk nye arbeidsplasser i moderne lokaler.
  • De nye kontraktene reduserer samlet arealbruken med 21.450 kvm og vil kutte kostnadene med ca. 400 millioner kroner i løpet av kontraktsperioden. Det er et kostnadskutt på 30 prosent pr ansatt.
  • Siden 2018 har 9524 statsansatte flyttet inn i nye lokaler med Statsbygg som rådgiver, noe som har ført til en total reduksjon i arealbruken på 141.500 kvadratmeter. Det tilsvarer over 940 norske eneboliger.
  • Statsbygg jobber for tiden med 59 prosjekter over hele Norge der statlige etater leter etter nye lokaler hos private utleiere.
  • På nettstedet statensinnleie.no blir det lagt ut søk etter leielokaler i markedet for statlige virksomheter over hele landet.
#statsbygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0