Eiendom Utleie
2 minutter lesetid

Leieprisene fortsetter å vokse

12/04/2024, 12:00
Leieprisene fortsetter å vokse
Illustrasjon: HWR
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en sterk vekst i leieprisene i første kvartal 2024. Det er kun i fjor vi har målt en sterkere vekst i leieprisene i Norge i et første kvartal, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– De siste to årene har leieprisene i Norge steget med hele 15,6 prosent. I samme periode har bruktboligprisene steget med 1,9 prosent, noe som illustrerer styrken i leiemarkedet for tiden. Når eierkostnader stort sett er høyere enn leiekostnader, så innebærer det at leieprisene mest sannsynlig skal videre opp i tiden fremover, sier han.

Sterkest utvikling i fjerde kvartal hadde Trondheim med en oppgang 6,6 prosent.

I Stavanger og Sandnes steg leieprisene med 5,6 prosent, i Bergen steg de med 2,4 prosent, mens Oslo hadde en leieprisvekst på 1,7 prosent i årets første kvartal.

– Det er store forskjeller i leieprisutviklingen det siste året. Stavanger og Sandnes skiller seg ut på toppen med en vekst på hele 14,3 prosent. I den andre siden av skalaen finner vi Bergen som har hatt en moderat vekst på 1,7 prosent. Årsveksten i Oslo og Trondheim er nær storbyindeksen med en vekst på henholdsvis 5,5 og 4,9 prosent, forteller Lauridsen.

Stabilt utbud

Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av første kvartal 2024 var 3054.

Dette er stabilt med de siste kvartalene, men er markant lavere enn årene før pandemien.

Av disse er 1713 i Oslo, 458 i Bergen, 577 i Trondheim og 306 i Stavanger/Sandnes.

– Utbudsdataene fra Finn.no nå og sammenlignet før pandemien tyder på det mange færre utleieboliger tilgjengelig nå enn for fem år siden. Dette er bekymringsfullt, og bekrefter de mange historiene i mediene om utleiere som kvitter seg med utleieboliger til fordel for andre investeringer, sier Lauridsen.

– Det synkende utbudet av utleieboliger er sammen med det betydelig skiftet i finansieringskostnader på grunn av de høyere rentene er hovedforklaringen på veksten i leieprisene, sier han.

Kilde: Eiendom Norge og Eiendomsverdi AS

#eiendom norge #eiendomsverdi as
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0