Energi
2 minutter lesetid

Flytende solcelleanlegg i kommersiell drift ved Statkraft-verk i Albania

28/03/2023, 09:05
Flytende solcelleanlegg i kommersiell drift ved Statkraft-verk i Albania
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Solcelleanlegget ligger på vannreservoaret til Banja kraftverk, som drives av det Statkraft-eide selskapet Devoll Hydropower og årlig produserer om lag 255 GWh fra turbiner med samlet effekt på 72 MW. Det flytende solkraftanlegget er et innovativt FoU-prosjekt, investert av Statkraft, med en installert kapasitet på 2 MWP og planlagt årlig produksjon på rundt 2,6 GWh.

Flytende solkraft innebærer å installere solcellepaneler på flytende strukturer på overflaten av en innsjø, fjord eller hav – eller for den saks skyld på et vannkraftmagasin. Anlegget i Banja består av fire flytende enheter som hver har et overflateareal på omlag 4000 kvadratmeter og er utstyrt med mer enn 1500 solcellepaneler.

Denne flytende solkraftteknologien er utviklet av det norske selskapet Ocean Sun og ble implementert i Banja i samarbeid med det albanske selskapet Doko. I tillegg til å generere fornybar energi skal dette FoU-prosjektet tjene som en læringsbase for å kartlegge de potensielle fordelene med denne teknologien. 

– Statkraft mener bestemt at fremtidens energi vil være basert på fornybar kraft. Banja Floating Solar Project er et innovativt FoU-prosjekt som kan bidra til videre utvikling av fornybar energi. Med Albanias potensial for fornybar kraftproduksjon tror vi landet kan spille en nøkkelrolle som knutepunkt for fornybar energi i regionen, sier Statkrafts direktør for det sørøstlige Europa, Simen Bræin.

– Fullføringen av implementeringsfasen av dette FoU-prosjektet markerer også en annen milepæl for Statkraft i Albania. Prosjektet er gjennomført i nært samarbeid med albanske myndigheter. Med våre Banja- og Moglice-vannkraftverk er vi den største private investoren innenfor fornybar energi i Albania, og vi ser for tiden på ytterligere å kunne optimalisere disse fornybare eierandelene, sier Statkrafts landssjef i Albania, Rigela Gegprifti.

Statkraft har vært til stede i Albania siden 2007. Albania har en av de høyeste andelene av fornybar kraft i Sørøst-Europa. Vannkraft står for den største andelen av landets elektrisitetsproduksjon og representerer rundt 95 prosent av den installerte strømkapasiteten. Albania er blant landene i Europa med høyest antall solskinnstimer i året og har store muligheter for å utvikle solkraft i godt samkvem med sin eksisterende vannkraft.

#albania #banja floating solar project #statkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0