Energi
2 minutter lesetid

Freyr tapte 941 millioner i tredje kvartal

18/11/2022, 12:03
Freyr tapte 941 millioner i tredje kvartal
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Det kommer frem i en melding fra selskapet, som er notert på New York-børsen. Meldingen er gjengitt hos E24.

Selskapets resultat etter skatt ble på minus 93,9 millioner dollar (941 millioner kroner), fra minus 45,4 millioner dollar i samme kvartal i fjor.

Underskuddet i årets tredje kvartal er blant annet knyttet til et tap på papiret på 70,3 millioner dollar knyttet til endringer i verdien av visse opsjoner (warrants), påpeker Freyr.

Selskapet hadde en kontantbeholdning på 418,6 millioner dollar ved utgangen av kvartalet. Det tilsvarer 4,2 milliarder kroner. På samme tid året før hadde selskapet 623,5 millioner dollar i kontantbeholdning.

Planer i Norge og USA

Freyr Battery jobber for tiden med å bygge ut batterifabrikken Giga Arctic i Mo i Rana, som er antatt å koste 1,7 milliarder dollar. Selskapet hentet 700 millioner dollar da det gikk på børs i New York, og må låne penger for å gjennomføre sine planer.

Etter en sondering om finansieringen, oppgir selskapet at det har fått indikasjoner på at 13 långivere kan stille med inntil 2,5 milliarder dollar i lån, for tredje kvartal. Målet er å sikre finansieringen fra flere kilder og partnere, og inngå langvarige partnerskap.

Selskapet ønsker å fullføre en finansieringspakke for Giga Arctic-fabrikken i første halvdel av 2023.

USA-fabrikk i Georgia

Forrige uke valgte Freyr også hvor de skal bygge en planlagt batterifabrikk i USA. Anlegget får navnet «Giga America» og skal etter planen bygges i Bridgeport Industrial Park i Coweta County i delstaten Georgia.

Der skal selskapet kopiere fabrikken selskapet har planlagt i Mo i Rana, og i tillegg vurderer selskapet å blant annet sammenstille løsninger for batterilagring i containerstørrelse.

Totalt kan USA-investeringen komme opp i 2,6 milliarder dollar (26 milliarder kroner) innen 2029, ifølge Freyr. Selskapets mål er å gjennomføre utviklingen og finansieringen av den norske og den amerikanske fabrikken parallelt.

Inngikk kommersiell avtale

I august inngikk Freyr sin første kommersielle avtale. Det japanske selskapet Nidec produserer elmotorer og energisystemer, og vil kjøpe inntil halvparten av Freyrs batteriproduksjon i Mo i Rana.

Freyr skal selge battericeller med samlet kapasitet på 38 gigawattimer (GWh) til Nidec i perioden 2025 til 2030, og avtalen innebærer en mulighet for å øke dette til 50 GWh.

Selskapet venter å få inntekter på tre milliarder dollar ved en avtale om salg av 38 GWh batterier og fire milliarder dollar hvis det selger 50 GWh, gitt normaliserte litiumspriser. Med dagens priser ville summen kunne bli enda høyere, ifølge selskapet.

Tidligere har Freyr inngått en rekke intensjonsavtaler med ulike leverandører til den planlagte produksjonen.

#freyr #tredje kvartal
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0