Energi
2 minutter lesetid

Kobler Norges første store solkraftverk til nettet

23/11/2023, 09:50
Kobler Norges første store solkraftverk til nettet
Første felt av Furuseth solkraftverk er nå klart.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Grunnarbeidene er klare og første felt av det rundt 200 mål store anlegget produserer nå strøm.

Furuseth Solkraftverk i Stor-Elvdal blir det første norske solkraftverket i industriell skala. Det er solkraftselskapet Solgrid som utvikler prosjektet. Største eiere i Solgrid er Østfold Energi, Akershus Energi og Obligo som største eiere.

Krevende grunnforhold

– Det har aldri tidligere blitt bygget et konsesjonspliktig solkraftverk i Norge, og prosjektet er på mange måter nybrottsarbeid gitt norske grunnforhold. Det har gitt nyttige erfaringer underveis, ifølge Kristin Melsnes, administrerende direktør i Solgrid.

– Grunnarbeidene begynte i mai i år, men vi har støtt på problemer underveis, spesielt med grunnforholdene som består av mye stein. Det har gitt forsinkelser i byggingen, men nå ser vi sollyset i tunnelen, sier Melsnes.

Etter planen vil hele anlegget stå klart våren 2024. Furuseth solkraftverk vil ha en årsproduksjon på 6,4 GWh, som tilsvarer forbruket til cirka 320 eneboliger.

Jobber langsiktig

Solgrid har flere prosjekter i porteføljen og erfaringene fra Furuseth solkraftverk blir viktige i de neste prosjektene.

– Vi er «first movers» og jobber tett med entreprenører og leverandører for å utvikle bærekraftig solkraft i Norge. Med oss har vi solide eiere som tenker langsiktig, sier Melsnes.

Solkraft er viktig for energimiksen og for lokal verdiskaping i form av arbeidsplasser og inntekter. Eieren av området vil få en eierandel i solkraftverket når det står ferdig

#furuseth solkraftverk #solgrid
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0