Energi
2 minutter lesetid

Norge og USA med avtale

18/04/2024, 13:00
Norge og USA med avtale
Næringsminister Jan Christian Vestre og Deputy National Security Advisor Daleep Singh. Foto: Næringsdepartementet
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Jeg er glad vi har lykkes i å få på plass forhandlinger om strategisk mineralsamarbeid og håper vi kan være i gang med konkrete samtaler i løpet av få uker, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Næringsministeren møtte onsdag Deputy National Security Advisor Daleep Singh, som er nivå to i Det hvite hus under National Security Advisor Jake Sullivan, med ansvar for internasjonal økonomi og handel. Vestre har tidligere hatt flere møter med National Security Council.

– Norge og USA er nære allierte og et formalisert samarbeid om mineraler vil gi en mer forutsigbar tilgang på råvarer, samtidig som det har stor betydning for norske eksportarbeidsplasser, sier Vestre.

Norge eksporterer kritiske mineraler som for eksempel kobolt og nikkel, zink, aluminium og titan. Kritiske mineraler brukes bla. til produksjon av batterier og vindturbiner.

Norge som seriøs aktør og samarbeidspartner

Norges trepartsamarbeid og den norske modellen er en del av forholdene som trekkes frem i Washington for å vise Norge som en seriøs samarbeidspartner. LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid deltar i møter med amerikanske myndigheter i Washington.

Norge og USA er enig i at samarbeid om stabile verdikjeder for kritiske mineraler skal inkludere arbeidsrettigheter av høy kvalitet, klima og miljøhensyn.

– I møte med amerikanske myndigheter er det viktig å vise frem Norge som en seriøs samarbeidspartner. Det unike trepartsamarbeid viser hvordan arbeidstakerrettigheter, miljø og grønn omstilling kan utvikles sammen, sier Vestre.

– Det er gode nyheter at Norge og USA skal starte formelle forhandlinger om strategisk mineralsamarbeid. Dette er viktig for mineralindustrien i Norge, og vi håper dette leder til markedsadgang for norske bedrifter. Vi har unike mineralressurser som vil være viktig for energiomstillingen, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

– Mineraler er helt avgjørende for det grønne skiftet og Norge har store mineralressurser. Forhandlinger om et strategisk mineralsamarbeid med USA er veldig positivt. Det bidrar både til utvikling av grønne verdikjeder og arbeidsplasser, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

#norge #usa
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0