Energi
3 minutter lesetid

Norsk gründerbedrift skal bygge flytende solenergi i Kina

17/11/2022, 13:20
Norsk gründerbedrift skal bygge flytende solenergi i Kina
Slik vil prosjektet for å bygge flytende solceller i Haiyang utenfor Shandong-provinsen se ut. Teknologien er inspirert av blant annet norske laksemerder. Illustrasjon: Ocean Sun
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Det er NRK som forteller historien:
Alle verdens land er i disse dager samlet i Egypt for å snakke om klima og energi. Vi må nå målet om å holde den globale oppvarmingen på under 1,5 grader, har verdens mektigste blitt enige om. Hvordan skal vi da redusere avhengigheten av fossile drivstoff?

En liten norsk gründerbedrift som holder til på Fornebu mener de har en av løsningene som er flytende solceller.

Sammen med en av verdens største energiselskap skal nå norske Ocean Sun bygge et større offshore-anlegg med flytende solcellepanel. Prosjektet skal ligge i Haiyang utenfor Shandong-provinsen i Kina.

– Hvis vi kan vise at dette fungerer fint, så har det et veldig stort utviklingspotensial, sier administrerende direktør i Ocean Sun, Børge Bjørneklett, til NRK.

Totalt skal anlegget ha en kapasitet på 0,5 megawatt, eller 500 kilowatt, som skal kobles på det samme ledningsnettet som vindturbinene. Går det bra, kan prosjektet skaleres opp til 20 MW allerede i 2023.

Særnorsk ekspertise

– Flytende solenergi er et veldig nytt industriområde. Vi har funnet en spesiell teknisk løsning som er veldig kostnadseffektiv og som også gjør at solcellene kan ligge på havet. Teknologien kombinerer særnorsk ekspertise fra både fiskeoppdrett og offshore vind, sier Bjørneklett.

Fordelene er mange

– De store solkraftverkene tar ganske store arealer, gjerne i konflikt med jordbruks- eller fritidsområder, eller generelt høy befolkningstetthet. Hvis man kan legge disse på vannet, åpner det for utbyggingsmuligheter, sier direktøren.

– Når man også kobler det sammen med vindkraftverk, kan man produsere kraft selv når det er lite vind. Det gjør at man utnytter det eksisterende ledningsnettet bedre, understreker Bjørneklett.

Han legger til at kontakten med vann senker temperaturen, noe som gjør strømproduksjonen enda mer effektiv. I tillegg bidrar panelene til å lage et mer mangfoldig økosystem ute i havet.

Vokser raskt

Ocean Sun ble startet i 2016, og har allerede datterselskaper i både Singapore og Shanghai. Nå skal de altså jobbe sammen med den kinesiske energigiganten State Power Investment Corporation (SPIC). For Ocean Sun er samarbeidet med SPIC en milepæl.

– Det er en veldig stor ære å få kontrakter med SPIC. Men dette er også veldig spennende fordi potensialet er så veldig stort. Det er jo tusenvis av disse vindmøllene bare i dette området i Shandong, påpeker han.

Bjørneklett sier de ikke har noen bekymringer knyttet til å jobbe i Kina, hverken med tanke på landets teknologikappløp med Vesten eller brudd på menneskerettighetene.

– Vi tenker ikke sånn på det. Kina er det største landet innen solenergi, med en veldig stor produksjonskapasitet på solcellepaneler. Vi ser på dette samarbeidet som viktig for å kunne utbre teknologien vår. Vi har kun positive erfaringer med teknologisamarbeidet med kinesiske virksomheter, sier Bjørneklett.

#flytede solenergi #kina #ocean sun
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0