Energi
2 minutter lesetid

Ny verdivurdering av Hafslund

25/10/2023, 09:02
Ny verdivurdering av Hafslund
Raymond Johansen (Ap) og Rina Mariann Hansen (Ap) er fornøyde med verdivurderingen. Bilde: Oslo kommune.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Vi har ført en aktiv eierskapspolitikk og Hafslund er i dag et solid energiselskap som er godt rusta for grønn omstilling og ren energiproduksjon. Verdistigningen i Hafslund bekrefter at endringene og transaksjonene vi har gjort har vært riktige og bidratt til en merverdi, sier Raymond Johansen (Ap), rett før han gikk av byrådsleder i Oslo.

Dagens tall viser at verdien på selskapet har nær doblet verdi siden byrådet gjennomførte den første transaksjonen i 2017.

– Hafslund er et selskap som er helt på linje med det rødgrønne byrådets klimastrategi og bidrar både til sterk vekst i fornybar energi og smart, grønn byutvikling. Det ligger i kortene at et sterkt eierskap skal bidra til at Oslo kommune når klimamålene og kommer innbyggerne til gode, sier Rina Mariann Hansen (Ap), nylig avgått byråd for næring og eierskap.

Sikret fullt eierskap

I 2017 gjennomførte Oslo kommune Hafslund-transaksjonen som sikret fullt eierskap til kraftproduksjon og nettvirksomheten.

I 2018 fulgte byrådet opp etablerte ett felles morselskap for å sørge for videre vekst og løsninger for det grønne skifte.

I 2019 ble Hafslund og Eidsiva Energi slått sammen og Hafslund fikk kontroll over 21 TWh i vannkraftproduksjon. Dette tilsvarer 15 prosent av samlet norsk produksjon. Samtidig ble Norges største nettselskap med nesten 1 million kunder på Østlandet etablert som et datterselskap av Eidsiva. Hafslund eier 50 prosent av Eidsiva.

I 2022 ble kommunens eierskap i fjernvarmeselskapet i Oslo overført til Hafslund AS. Sammen med to nye eiere satser selskapet betydelige ressurser på utvikling av byens fjernvarmeselskap som dekker 20 prosent av byens oppvarmingsbehov. Det nye eierskapet i Hafslund Oslo Celsio sikret også finansieringen av karbonfangst på Klemetsrud som vil kunne fjerne inntil 17 prosent av byens CO2-utslipp. Pareto har foretatt verdivurderingen på oppdrag fra Oslo kommune.

#hafslund #oslo kommune
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0