Energi
2 minutter lesetid

Statkraft leverer sterke resultater i første kvartal

23/05/2023, 08:43
Statkraft leverer sterke resultater i første kvartal
Foto: Statkraft.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Netto driftsinntekter steg til 24,5 milliarder kroner fra 22,1 milliarder kroner i første kvartal 2021, mens underliggende driftsresultat (Ebit) steg til 18,5 milliarder kroner (18,0 milliarder), Statkrafts nest beste kvartal noensinne.

Kraftprisene var generelt noe lavere, mens områdeprisene steg i Nord-Norge og Sverige.

Statkraft og Skagerak Energitjenester var i begynnelsen av mai de første til å tilby mer tilpassede fastpriskontrakter for norske bedrifter

Statkraft signerte også sin første langsiktige kraftavtale (PPA) i USA, samt inngikk flere nye kraftavtaler i Norge, Italia, og Polen.
– Høye kraftpriser, om enn på et lavere nivå enn i fjor, ga sammen med solid drift svært sterke resultater innenfor kraftproduksjon. Verdiskapingen i Markets fortsetter å være svært sterk, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

Konsernets driftsinntekter ble betydelig påvirket av positive bidrag fra prissikring og valutaeffekter, som følge av svekkelsen av kronen.

Driftskostnadene steg, drevet primært av høyprisbidraget i Norge, kronesvekkelsen og økt antall ansatte i tråd med selskapets vekststrategi. De underliggende kostnadene for anlegg i drift var stabile.

Netto finansposter ble negativt påvirket av en svakere krone, og etter skattekostnad på 10,4 milliarder kroner endte nettoresultatet på solide 10,9 milliarder kroner.

Statkraft solgte i januar 50 prosent av vår 2200 MW havvind-portefølje i Irland til Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), en globalt ledende aktør innen fornybar-investeringer. Statkraft fikk en gevinst på 1,6 milliarder kroner fra salget. De to selskapene planlegger å investere mer enn 40 milliarder kroner i Irland innen 2030.

– Partnerskapet med CIP viser vårt verdiskapingspotensial innen havvind og vår ambisjon om å få en industriell rolle i Irland og Nordsjøen. Vi fortsetter å utvikle vår prosjektportefølje og bygge vår organisasjon for å støtte vår ambisiøse vekststrategi om å utvikle den fornybare kraften vi trenger, både i Norge og internasjonalt, sier Rynning-Tønnesen.

Statkrafts ambisjon er å bli en ledende global produsent av fornybar energi, og vil bygge 2500-3000 MW årlig fra 2025. Dette skal øke til rundt 4000 MW årlig fra 2030. Mesteparten av nye investeringer vil være innen landbasert vindkraft, solkraft og vannkraft.

Statkraft planlegger å starte fem større effektoppgraderingsprosjekter av vannkraft i Norge innen 2030 for å balansere den økende mengden uregulerbar kraft fra vindkraftproduksjon.

#statkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0