Energi
2 minutter lesetid

Flytende vindkraft i Nordsjøen

15/11/2022, 08:38
Flytende vindkraft i Nordsjøen
Hywind Tampen flytende vindpark i Nordsjøen. (Foto: Karoline Rivero Bernacki / Equinor ASA)
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Jeg er stolt over at vi nå har startet produksjonen på Hywind Tampen, Norges første og verdens største flytende vindpark. Dette er et unikt prosjekt, den første vindparken i verden som driver produserende olje- og gassinstallasjoner, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

Hywind Tampen vindpark, som eies av partnerne i Gullfaks og Snorre, forventes å dekke om lag 35 prosent av elektrisitetsbehovet til de to feltene. Dette vil redusere CO2 -utslippene fra feltene med om lag 200.000 tonn per år.

– Det norske innholdet i prosjektet er på rundt 60 prosent. Dette viser at vi sammen med våre partnere og leverandører bygger en ny industri på skuldrene til olje- og gassvirksomheten ved å utnytte kompetansen vi sammen har opparbeidet oss gjennom mange tiår, sier Tungesvik.

Sju av elleve turbiner skal etter planen komme i produksjon i løpet av året. De fire siste turbinene er montert i høst og skal installeres på feltet i et værvindu neste år. Selv med bare syv turbiner i produksjon vil Hywind Tampen bli verdens største flytende vindpark med en kapasitet på 60 MW.

Med sine vindressurser i verdensklasse vil Nordsjøen fortsette å spille en nøkkelrolle også i det grønne skiftet og for energisikkerheten i Europa og Norge. Hywind Tampen representerer et første skritt mot å utvikle en ny industri innen havvind i Norge, som bidrar til pålitelig, rimelig og bærekraftig energiforsyning.

– Hywind Tampen kutter utslipp fra olje- og gassindustrien og øker gasseksporten til Europa. Dette er et viktig bidrag til å transformere norsk sokkel fra en olje- og gassprovins til en bred energiprovins. For bare noen få år siden ville ingen trodd at offshoreplattformer kunne drives av elektrisitet fra flytende vindturbiner. Vel, nå er vi i gang, sier Kjetil Hove, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge i Equinor.

#equinor #hywind tampen #nordsjøen #vindkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0