Industri
2 minutter lesetid

Stor dag i Årdal

11/04/2024, 11:00
Stor dag i Årdal
Årdal Recycling under åpningen. Fra venstre ordfører i Årdal, Christian Sønstlien, næringsminister Jan Christian Vestre og fabrikksjef Anveig Bjordal Halkjelsvik.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Hydro bidrar til å sikre viktige arbeidsplasser og verdiskaping i Årdal. Jeg er glad for at bedriften har gjort viktige investeringer ved fabrikken i Årdal for å sikre aluminium med lavt karbonavtrykk til industriene som trenger det. Dette er et godt eksempel på at norsk industri går foran i omstillingen og sikrer seg en konkurransefordel. I Årdal investerer Hydro i ny teknologi for å kutte egne CO2-utslipp og skape grønnere produkter som verden trenger, sier Jan Christian Vestre.

Etter omfattende utvikling og testing ved Hydro Årdal er fabrikken nå klar til å levere aluminium med ekstra lavt karbonfotavtrykk. Hydro har investert 100 millioner i resirkuleringsteknologi i Årdal.

Hydro Årdal er en viktig og framtidsrettet arbeidsplass og hjørnesteinsbedrift i et levende og aktivt lokalsamfunn. Årdal Recycling har skapt 14 nye årsverk og skal resirkulere omtrent 25 000 tonn brukt aluminiumsskrap i året. Driften har ringvirkninger som bidrar til sysselsetting og verdiskaping. I 2023 kjøpte verket varer og tjenester for mer enn 250 millioner fra lokale leverandører.

Hydro investerer i avansert resirkuleringsteknologi for låg-karbon aluminium

I Årdal fokuserer Hydro på avansert resirkulering av aluminium. Aluminium kan resirkuleres gang på gang uten å miste sine kvalitetsegenskaper. Den nye støpelegeringen fra Årdal inneholder 25 prosent brukt og resirkulert aluminium. Testleveransene viser at karbonfotavtrykket per kilo aluminium er redusert med nesten 70 prosent sammenliknet med det europeiske gjennomsnittet.

– Behovet for aluminium med lavt karbonfotavtrykk øker, særlig i bilindustrien. Leveransene fra Årdal er et godt eksempel på hva vi kan få til om vi har trygge rammevilkår, tilgang på lokal kompetanse og nok fornybar kraft. Vi er utrolig stolte over hvordan lokal kunnskap bidrar til at kundene våre i Europa kan nå klimamålen sine, sier Anveig Bjordal Halkjelsvik, fabrikksjef ved Hydro Årdal.

Den europeiske bilbransjen har et stort behov for lettere materialer i elbiler for å redusere vekt og karbonutslipp, samtidig som sikkerheten i bilene blir ivaretatt. Bilprodusenter som Porsche, Polestar og Mercedes-Benz står på kundelisten for lavkarbon aluminium fra Hydro.

#aluminium #Årdal #hydro #vestland
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0