Industri
1 minutt lesetid

Storavtale om stridsvognproduksjon

11/06/2024, 11:37
Storavtale om stridsvognproduksjon
Styreleder i RITEK, Edgar Andreas Fossheim (f.v), forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Rainer Fichtner fra KNDS etter å ha signert avtalen om stridsvognproduksjon på Levanger. Foto: Synne Kvam / Forsvarsdepartementet
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Avtalen som ble signert i Oslo Militære Samfund 11. juni på et arrangement til Norsk-Tysk Handelskammer legger til rette for at RITEK blir offisiell underleverandør for Leopard 2 stridsvogner. Regjeringen vedtok i 2023 å gå til innkjøp av 54 nye stridsvogner av typen Leopard 2 A8 NOR. Stridsvognen er den mest moderne og digitaliserte stridsvognen som er laget og er et svært viktig grep for styrkingen av Forsvaret.

– Planen er at RITEK ikke bare skal skru sammen de norske Leopard-vognene, men også bli et nordisk knutepunkt for vedlikehold, reparasjon og oppgradering av den nordiske Leopard-flåten. Produksjonslinjen skal etter planen opprettholdes etter at de norske vognene er produsert, slik at RITEK kan fortsette å produsere vogner som skal eksporteres til andre land. Dette er positivt for både lokal verdiskaping og nasjonal beredskap, sier Gram.

Avtalen vil bidra til å styrke NATOs og Europas kapasitet til å øke produksjonen av stridsvogner i framtida. RITEK ligger sentralt plassert nær viktige logistikk-knutepunkter midt i Norden og i et område med tilgang til spesialisert arbeidskraft som bedriften trenger for å vokse de neste årene.

– Det er behov for økt tung verkstedskapasitet i Norden, noe avtalen kan tilrettelegge for. Kontrakten signert av RITEK og KNDS Deutschland her i dag vil styrke både det industrielle samarbeidet mellom Norge og Tyskland, samtidig som det styrker Europas motstandskraft og forsyningssikkerhet, sier forsvarsministeren.

#forsvaret #ritek
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0