Industri
2 minutter lesetid

Største industriinvestering på Fastlands-Norge på mange år

14/06/2024, 08:00
Største industriinvestering på Fastlands-Norge på mange år
Foto: Boliden AB
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Gruve- og smelteverkskonsernet Boliden AB er den tredje største sinkprodusenten i verden, og den norske grenen, Boliden Odda, har i dag 400 årsverk. Utvidelsen av anlegget, inkludert ny elektrolysehall, støperi og verdens største røsteanlegg, vil bidra til ytterligere omkring 50 årsverk, og representerer en betydelig investering for industrien ved Odda.

Sink spiller en viktig rolle i omstillingen

Sink benyttes hovedsakelig til galvanisering (rustbeskyttelse) av metallkonstruksjoner. Blant annet Havvind-turbiner og solparker krever store mengder sink og mineralet er derfor sentralt i oppbyggingen av globale grønne industrier. Etter utvidelsen vil Boliden Odda levere nærmere 3 prosent av verdens produksjon av sink.

– DNB og Eksfin yter en viktig, langsiktig finansiering til en av Norges største eksportbedrifter. Finansieringen bidrar til gjennomføringen av en investering på 950 millioner euro for selskapet, for Norge og for det grønne skiftet. Godt samarbeid mellom privat og offentlig finansiering gjør Norge til en attraktiv destinasjon for utenlandske investeringer, uttaler Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin.

Øker produksjonen og kutter utslipp

Boliden Odda produserer allerede sink av høy kvalitet, og utvider med denne investeringen den årlige sinkproduksjonen med hele 75 prosent, fra 200.000 til 350.000 tonn. Virksomheten i Boliden Odda er allerede verdensledende når det gjelder klimaprestasjoner og med kapasitetsøkningen vil dette bli ytterligere forbedret.

–Det er viktig for DNB å bistå våre nordiske storkunder med internasjonalt konkurransedyktig finansiering. Vi er glade for å bidra til selskapet vekst og internasjonale suksess i samarbeid med Eksfin, sier Trine Loe, divisjonsdirektør for Future & Tech, DNB.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0