Infrastruktur
3 minutter lesetid

Ny bybru bygges i Drammen

16/04/2025, 11:15
Ny bybru bygges i Drammen
Foto: Drammen kommune
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

– Så vidt vi vet er det ikke andre bruprosjekter hvor en bru er to byggeprosjekter, sier Tommy Iversen som er prosjektsjef for bybrua i Drammen kommune. Byggherre for den lengste delen av brua. Forklaringen er faktisk ganske enkel. Vi kommer tilbake til det.

Mye mer enn et bruprosjekt

Brua som nå bygges i Drammen er den tredje på stedet. Den første brua var ei trebru som ble bygget i 1813. Den ble igjen erstattet av ei armert betongbru som ble åpnet i 1936. I 2019 ble vedtaket om å bygge ny bru fattet av Bystyret i gamle Drammen kommune. Den skal være klar til høsten og bygges med en forventet levetid på 100 år. Drammen kommune har hatt en offensiv byutvikling de siste 30 årene og har skapt mange nye byrom.

– Dette er også så mye mer enn et bruprosjekt, sier Tommy Iversen. Brua binder sammen torgene på hver side av elva og har rause arealer for myke trafikanter. Det er koblinger til elvepromenader og plattformer for tog. Landingsområdene får en stor oppgradering med god plass for å oppholde seg og ferdes. På Bragernes er målet å få torgfølelse helt ned til elva.

To byggherrer

Denne spesielle brua har to byggherrer og er altså to byggeprosjekter i ett. Årsaken er ganske enkel. På sørsiden av elva, på elvebredden og under brua ligger det flere jernbanespor og stasjonsområdet til Drammen stasjon. Og her er svaret på hvem som er den andre byggherren. Det er Bane Nor. Begge prosjektene er utførelsesentrepriser med hhv NCC og PNC Norge som entreprenører.

Brua er tegnet og prosjektert av rådgiversamarbeidet Knight Architects, SAAHA, Degree of freedom, Norconsult og Asplan Viak. Disse vant den utlyste konkurransen om detaljregulering og detaljprosjektering.

Illustrasjon av den nye brua / Drammen kommune

Tett og godt samarbeid

Prosjektene har et veldig godt og tett samarbeid, vi har tett dialog, i perioder har den vært daglig. Og det har vært faste møtepunkter.

Det ikke så enkelt at brua og prosjektet blir delt på den sørlige elvebredden ved akse 6. Den har ulike horisontale og vertikale grensesnitt.

– I går var en stor dag. Da ble siste støp av bruplata utført. Hovedkonstruksjonen er nå ferdig mellom landkarene. Nå overtar kommunens prosjekt hele «oversiden på brua» og skal fortsette arbeidet der slik at dette framstår som en helhet både visuelt og teknisk.

Utfordring med ekstremvær

I hovedsak har prosjektet gått veldig bra, når det gjelder det man kan ha kontroll over. Været kan man jo ikke styre over og ekstremværet Hans og kuldeperioden sist vinter der fjorden og deler av elven frøs til bød på utfordringer.

– Med «Hans» ble vannføringen i elven så stor at det ble vanskelig å ta seg fra riggplassen litt lenger ned i elven og opp til brua. Heldigvis førte ikke været til noen skader, sier Tommy Iversen og avslutter:

 – Teknisk sett har vet vært en utfordring med alt undervannsarbeidet som har vært gjennomført. Det er 70 meter ned til fjellet som den nye brua er forankret i. Det har vært en stor jobb og det har gått med 10 000 meter mer peler. Slik at den skal stå godt og trygt.

#bro #bru #drammen kommune #drarmmen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0