Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Spot skal øke sikkerheten på byggeplasser

12/07/2023, 07:00
Spot skal øke sikkerheten på byggeplasser
Foto: Destia
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Destia og BuildingPoint Finland testet Boston Dynamics» Spot robothund i Kalasatamasta Pasila-prosjektet tidligere i vår.

Målet med testen er å finne ut hvordan disse robotene kan forenkle arbeidsstedsmodellering og gjøre driften mer effektiv. En fjernstyrt hund kan også komme til på steder som er vanskelige for mennesker å få tilgang til, slik at bruken av roboten øker sikkerheten på byggeplasser.

Skaper en «arbeidskopi»

I en test utført i området ved inngangen til Sörnäistentunnelen, samlet en robothund en punktsky med en laserskanner som ble brukt til å lage en 3D-datamodell. Basert på beskrivelsen og dataene vil Destia modellere en digital tvilling av byggeplassen, det vil si en stor virtuell plattform som designere kan bruke til å modellere de neste stadiene av byggeplassen.

Fordelene med robotens laserskanning inkluderer automatisering av repeterende 3D datainnsamling, som frigjør fagfolks ressurser til andre oppgaver, og den raske informasjonsflyten mellom kontoret og byggeplassen, noe som igjen gjør det lettere å dokumentere fremdriften i byggeprosjektet.

Unike framtidsmuligheter

–Robothunden er et underlig vesen hvis arbeid er interessant å se på. Det gir innsikt i de ulike og unike mulighetene denne teknikken vil bringe i de kommende tiårene. Digitalisering spiller allerede en stor rolle i infrastrukturbyggingen; Modellbasert design drar nytte av dronefotografering og 3D-teknologi, for eksempel. Nå bringer robothunden et nytt perspektiv, fordi den lar oss raskt og trygt ta bilder av utfordrende objekter også fra bakken, sier Pekka Lammassaari, forsknings- og utviklingssjef i Destia.

Spot er spesialdesignet for industrielle inspeksjonsbehov. Den samler informasjon effektivt og beveger seg jevnt selv under vanskelige forhold. For eksempel kan en robothund klatre i trapper og unnvike hindringer og kolliderer ikke med mennesker. Om nødvendig kan en hånd for å løfte gjenstander også festes til hunden.

#destia #finland
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0